Dnevni report Gojka Drljače

Osjećaj za trenutak: U EU kreće utrka oporavka, a mi idemo na izbore...

Osjećaj za trenutak: U EU kreće utrka oporavka, a mi idemo na izbore. A onda će se sastavljati vlast
 HANZA MEDIA

U trenutku kad je u Europskoj uniji počela utrka u brzini oporavka od krize izazvane COVID-19 pandemijom, u Hrvatskoj smo fokusirani na političke kampanje te ne svjedočimo novim, konkretnim inicijativama za buđenje agilnosti hrvatske ekonomije.

Glavni znakovi kako se utrka rasta u EU zahuktava ogledaju se u dvije jednostavne činjenice. Prvo, poslovni mediji percipiraju preuzimanje predsjedanja EU od Njemačke kao jako bitnu stvar jer liderstvo Angele Merkel ima neupitni autoritet bez obzira na razlike u stavovima u odnosu na druge važne EU lidere. Drugo, tržišta počinju procjenjivati kako je u EU krenulo nabolje. To se ponajviše vidi na deviznim tržištima gdje je euro dosegao svoju najvišu razinu u dvije godine u odnosnu na oficijelnu košaricu valuta po izboru Europske središnje banke. Rast eura u prošlosti bi brinuo ESB jer govorimo o najvećem trgovinskom bloku na svijetu u velikom dijelu ovisnom o izvozu. No, sada je ovaj rast eura prvenstveno odraz povjerenja u raznolika epidemiološka rješenja EU naspram situacije u Sjedinjenim Državama koje tek trebaju iskontrolirati pandemiju. Uz to naznake oporavljanja potrošnje u EU, također su podigle euro, kao i činjenica kako je rast ekonomskih aktivnosti najjačih članica EU, Njemačke i Francuske, osjetno brži nego ona koji se bilježi u Sjedinjenim Državama. Sredinom lipnja u Njemačkoj i Francuskoj ekonomska aktivnost vraćena je na 80 do 90 posto normalnih razina, dok je u Sjedinjenim Državama na 65 posto. S jedne strane razina gospodarske aktivnosti u EU i dalje je katastrofalno niska, ali je situacija u Sjedinjenim Državama, koje su uz sve u fazi političke nestabilnosti i izborne kampanje, puno neizvjesnija.

Ključna slabost EU je očekivani podbačaj turizma, koji je u odnosu na sve druge svjetske turističke destinacije puno teži. Trenutačno stručnjaci procjenjuju 50 posto lanjskih prihoda kao nevjerojatno dobar uspjeh, ali razumno govore kako je i bilo kakav prihod bolji od nikakvog.

Procjenjuje se kako diferencijaciji eurozone u odnosu na ostale i jačanju eura nije toliko doprinijela politika negativnih kamatnih stopa Europske središnje banke.

Prijedlog dnevnog štiva:

U Švedskoj smrtnost kao ranijih godina

Bloomberg: Virus u Europi razotkriva stare nejednakosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:42