Iza kulisa

Nove porezne mjere ograničena su dosega

Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Budući da u široj javnosti postoji uvjerenje o nedostatku reformskih aktivnosti u većini Vladinih resora, pred ministra financija Zdravka Marića i četvrti krug njegovih promjena u poreznom sustavu stavljena su očekivanja koja je nemoguće ispuniti.

Konkretno, od porezne reforme očekuje se da omogući uvjete za još jači gospodarski rast, popravi lošu demografsku situaciju, riješi minuse u zdravstvu, zaustavi usporavanje turizma i osigura stabilnost mirovinskog sustava. A to su samo najveći problemi, bez tradicionalnih partikularnih interesa koje pri svakoj reformi tog tipa potiho, neformalnim kanalima, zagovaraju razne zainteresirane skupine.

Dakako, reforma bi u teoriji mogla dati odgovore na sva ta pitanja, možda ne kao apsolutna rješenja, ali svakako kao proaktivne mjere poreznog rasterećenja. No, takve mjere - de facto smanjenje proračunskih prihoda - zahtijevale bi i određeno usklađivanje s rashodovnom stranom proračuna. A za to Marić nema politički mandat. Pa je onda volumen poreznih promjena ograničen, a ministar financija osuđen da prioritizira među brojnim zahtjevima. Mjere koje su predstavljene, utoliko, svojevrsni su truli kompromis, pokušaj da se jednim udarcem srede dvije ili tri muhe. Porezno rasterećenje mladih tako bi ujedno trebalo poticati rast ekonomije kroz povećanje potrošnje, pomoći poslodavcima da zadrže mlade radnike i usporiti iseljavanje. Povećanje granice za primjenu manje stope poreza na dobit valjda cilja potaknuti investicijski ciklus u malom poduzetništvu, ali bez stvaranja rupa u budžetu koje bi izazvala ozbiljnija mjera. Zdravstveni minusi krpat će se porezom na šećerna pića, što je opet rješenje kojim se želi smiriti situaciju u tom resoru, ali bez primjene radikalnih prijedloga Milana Kujundžića. Obični potrošač svoju mrvu će dobiti u smanjenju PDV-a za jedan postotni bod - tek toliko da se ne osjeća potpuno zaboravljenim... Sve su to dobre mjere, ali ne treba imati iluzija oko njihovih dosega. Ozbiljnija i sveobuhvatnija porezna reforma potrošena je u Uljaniku i nizu novih socijalnih prava pojedinačnim društvenim skupinama koja je Vlada dodijelila proteklih godina. Politika malih koraka se nastavlja, a s obzirom na izborni raspored pred nama, teško je očekivati da će se promijeniti uskoro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:51