Piše Viktor Vresnik

Mnogi u Hrvatskoj strahuju od izručenja Ivice Todorića: jasno im je da on neće šutjeti

Todorićev mogući skori povratak za procese koji se događaju u Agrokoru nema većeg značaja
Ivica Todorić
 Boris Kovačev / Hanza Media

Naređujem izručenje gospodina Ivice Todorića Hrvatskoj. On sada ima rok od sedam dana u kojem može uložiti žalbu, rekla je u ponedjeljak sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot. Njezino je mišljenje poznato: protiv Ivice Todorića ne vodi se politički proces, on je privatni poduzetnik i odgovoran je za sve svoje postupke.

Jednako tako, politička akcija države kojom je zaustavljen krah koncerna, po mišljenju sutkinje Arbuthnot, nije pokrenuta zbog progona, nego je bila nužna zbog izrazito visokog Agrokorova udjela u hrvatskom BDP-u. Svjedok obrane, profesor bristolskog sveučilišta William Bartlett, doista je odličan stručnjak za pitanja tranzicije u zemljama nove Europe, ali njegov zaključak da je hrvatska Vlada trebala spriječiti prekomjerno širenje Agrokora (u pravu je, trebala je) u ovom kontekstu ne umanjuje moguću krivnju Ivice Todorića. “Agrokor je neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik i on je donosio odluke”, zaključila je Arbuthnot.

Istraga protiv Todorića ne vodi se zato što je Agrokor postao prevelik, nego zbog sumnji da je koncern narastao na koruptivnim temeljima i da je, kada se vidjelo da je taj model potrošen, da biznis ne može preživjeti, iz koncerna na nelegalne načine izvučena značajna količina novca. Dokaže li se u istražnom postupku da je to točno, Ivica Todorić, kao voditelj svih poslovnih i financijskih procesa u kompaniji, bit će u ozbiljnom problemu pred zakonom.

U ozbiljnom problemu mogao bi se naći i značajan broj Todorićevih pomagača u procesu Agrokorova pogrešnog odrastanja. Da, među njima je sigurno bilo političara iz većine aktivnih političkih stranaka, ali to sudski proces protiv Todorića, kao ni moguće buduće sudske procese protiv korumpiranih državnih dužnosnika, ne čini političkim procesima. Todorić to, naravno, zna, kao i oni koji danas strahuju od njegova, sve vjerojatnijeg, skorog izručenja Hrvatskoj, jer Todorić sigurno neće šutjeti. Onima koji su godinama dobro živjeli na račun Agrokora uskoro bi mogli početi stizati računi.

”Vratit ću se u Hrvatsku onda kad prikupim dovoljno materijala da njih sve... (tu je odmahnuo rukom)”, rekao je Todorić pred sudnicom. Prilično sam siguran da je dio rečenice koji nedostaje poremetio miran san mnogima.

Todorićev mogući skori povratak, koji teško da će se dogoditi prije jeseni, za procese koji se danas događaju u Agrokoru nema većeg značaja. Nagodba bi trebala biti potpisana za dva mjeseca, država bi se iz procesa trebala povući za tri, a Agrokor će ponovno biti samostalan subjekt na tržištu, tada i u formalnom vlasništvu novih dioničara, današnjih najvećih vjerovnika.

Kraj istrage i vjerojatan sudski proces protiv Todorića, njegovih suradnika iz Agrokora i zasad nepoznatih, a vjerojatno postojećih, političkih partnera bit će jedan od dosad najvećih testova za hrvatsko pravosuđe.

Tekst je preuzet iz print izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:14