Dnevni report Gojka Drljače

Maskonomija: Nijemci i Kinezi stvaraju resurse za proizvodnju zaštitnih maski. Što će RH?

MASKONOMIJA Hrvatska se do sada pokazala jako dobrom u nametanju restriktivnih epidemioloških mjera. No, sada dolazi vrijeme u kojem će se trebati dokazati organizacijske sposobnosti. Hoćemo li ostati ovisni isključivo o uvozu? Innovatec je već utrostručio proizvodnju, a naručioci spremno plaćaju za 'melt-blown' i po sto dolara za kilogram ili 10 puta više nego prije COVID-19 pandemije
ilustracija
 KAROLY ARVAI / POOL / AFP

Jeste li čuli za Troisdorf? Njemački je to grad s najbitnijim resursima za produkciju tzv. 'melt-blown' materijala. Njega koriste svi koji proizvode medicinske zaštitne maske. U Troisdorfu se nalaze dvije kompanije koje kontroliraju najveći dio europske proizvodnje 'melt-blowna'. To su Innovatec, koji drži više od 50 posto europskih kapaciteta proizvodnje 'melt-blowna', i Reifenhauser Reicofil, kompanija koja isporučuje proizvodne linije na kojima se proizvodi 75 posto higijenskih i medicinskih materijala tj. ne-tkanina kao što je 'melt-blown'.

I jedna i druga kompanija ne stižu zadovoljiti narudžbe. Innovatec je već utrostručio proizvodnju, a naručioci spremno plaćaju za 'melt-blown' i po sto dolara za kilogram ili 10 puta više nego prije COVID-19 pandemije. Na kineskom tržištu cijene su porasle i 20 puta više; s 2828 dolara za tonu na 56.500 dolara.

Njemačka vlada raspisala je javni natječaj za proizvodnju 10 milijuna FFP2 maski i 40 milijuna OP maski. Taj posao dobilo je 50 njemačkih kompanija, a njemačka vlada jamči im cijenu do kraja 2021. godine. Innovatec je naručio još dvije proizvodne linije za 'melt-blown'. Računaju da će zadovoljiti 85 posto njemačke potražnje tj. omogućiti proizvodnju 4 milijarde OP maski godišnje. Usko grlo neće biti samo proizvodnja 'melt-blowna' nego i proizvodnih linija iz Reicofila. Već su prekrcani narudžbama iz Europe i Azije. Ako je kupac iz Njemačke ili Europe, Njemačka će subvencionirati 30 posto troškova proizvodne linije ako ih proizvođač uspije isporučiti do kraja 2023. godine.

Sličnu ambicioznu agresivnost i organiziranost pokazuju i Kinezi. Kineska kompanijae Dawn Polymer, koja drži 40 posto tržišta proizvodnje materijala za zaštitne maske, dobila je konkurenciju. Kineska državna naftna kompanija Sinopec postavlja dvanaest produkcijskih linija za 'melt-blown' s kapacitetom od 6000 tona godišnje, što je dovoljno za proizvodnju 18 milijuna maski dnevno. Računaju da će jednomjesečnom proizvodnjom pokriti troškove ulaganja.

Hrvatska se do sada pokazala jako dobrom u nametanju restriktivnih epidemioloških mjera kojima se uspješno usporilo širenje COVID-19 bolesti. No, sada dolazi vrijeme u kojem će se trebati dokazati organizacijske sposobnosti u biznisu proizvodnje zaštitne opreme. U tom do sada RH nije bila među uspješnim zemljama. Hoćemo li ostati ovisni isključivo o uvozu? Ako hoćemo, jesmo li u stanju uvesti dovoljan broj kvalitetnih zaštitnih maski po prihvatljivim cijenama kako bi se onemogućilo novo širenje koronavirusa kapljičnim putem?

Melt-blown je materijal koji se izrađuje od poliprepilen polimera ubrizgavanjem kroz mlaznice u struju vrućeg zraka te se tako proizvedne vlakna formiraju u 'tkanine'. Mikro mreža 'melt-blowna“ posebno je dobra za zadržavanje sitnih čestica zbog svog elektrostatskog naboja. Materijal je izumila američka vojska još 1954. za prikupljanje radioaktivnih čestica u gornjoj atmosferi, a proces proizvodnje licencirao je Exxon.

Preporuke za dnevno štivo:

Businessweek: Exxon - naftni div na koljenima

Rolling Stone: Kolaps glazbene industrije kakav nije viđe u povijesti

Nabavi masku online

Ako trebaš ili proizvodiš maske, šivaš ih u kućnoj radinosti, volonterski pomažeš domovima i bolnicama, prikupljaš materijale za njihovu izradu, baviš se 3d printom dijelova za maske, popravljaš strojeve za izradu... - posjeti https://nabavimasku.jutarnji.hr/, označi svoj POI i pomozi ostalima da brzo i sigurno pronađu masku, dijelove, tkanine, isprinte...

Karta je u skladu s GDPR-om, nema oglasa, bannera, prikupljanja podataka... ničega što bi nas omelo u osnovnoj namjeri - povezati Hrvatsku kako bi svatko, u svakom trenutku, mogao pronaći zaštitnu masku i zaštititi se od koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:55