Istraživanje

Kubanci kombinacijom lijekova izliječili sve pacijente inficirane SARS-CoV-2 virusom

Najčešće nuspojave kod ovog tretmana bile su glavobolje, a primijećene su kod obje grupe
Ilustracija
 Getty Images

Velika grupa kubanskih znanstvenika i liječnika objavila je istraživanje koje je još uvijek preprint (nije prošlo tzv. peer review) koje ukazuje na vrlo obećavajuće rezultate liječenja inficiranih SARS-CoV-2 virusom pomoću kombinacije interferona alfa-2b i gama te interferona alfa-2b.

Interferonska terapija prema nalazima kubanskih znanstvenika „negativizira“ viralnost RNA kod virusa. Postotci uspješnosti brzog rješavanja infekcije SARS-CoV-2 virusom doista su impresivni, ali radi se o relativno malom istraživanju koje je obuhvatilo 79 pacijenata starih 19 do 82 godine zaraženih coronavirusom. U jednoj grupi ispitanici su primali kombinaciju 3.0 interferona alfa-2b i 0,5 interferona gama dva puta tjedno. U drugoj su primali tri puta tjedno injekciju 3.0 interfereona alfa-2b. Uz to pacijenti su dobivali standardnu kubansku terapiju lopinavira-ritoavira uz klorokin.

U prvoj je grupi virus je „negativiziran“ kod 78,6 posto pacijenata u samo 4 dana, a u drugoj kod 40,6 posto pacijenata. Za provjeru su korišteni RT-PCR testovi te je utvrđeno da je vrijeme potrebno za negativizaciju viralnosti između tri do pet dana.

Pogoršanje respiratornih simptoma primijećeno je kod 6,6 posto pacijenata (dvoje) u prvoj grupi i 3,3 posto pacijenata (jedan) u drugoj grupi. Kod niti jednog pacijenta nije se razvio težak oblik bolesti.

Nakon 14 dana tretmana RT-PCR testovi pokazali su u jednoj grupi negativni rezultat kod 100 posto pacijenata i 91 posto u drugoj. Impresivan rezultat, dakle, donijele su obje kombinacije lijekova.

Uspješnu negativizaciju viralnosti Kubanci pripisuju značajnom povećanju broja limfocita kao i bitnom smanjenju CRP-a u roku sedam dana.

U obje grupe svi pacijenti su se oporavili u 14 dana te su im se laboratorijski nalazi vratili u normalne vrijednosti.

Najčešće nuspojave kod ovog tretmana bile su glavobolje, a primijećene su kod obje grupe u oko 30 posto slučajeva.

Prijedlog dnevnog štiva:

Novi poslovi u sektoru usluga: Traži se asistent influencera

Forbes: Kako je Trump preselio milijune od političkih donatora u svoje kompanije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:33