Piše mr.sc. Zvonimir Savić

Kako potpore prilagoditi razvojnoj raznolikosti županije?

BDP Zagreba i četiri gospodarski najjače županije čini čak 62% ukupnog BDP-a Hrvatske
Katedrala u Đakovu
 Vlado Kos / Hanza Media

Bruto domaći proizvod (BDP) najsveobuhvatniji je i najčešće korišteni pokazatelj stanja gospodarstva na nacionalnoj i na regionalnoj razini. BDP Hrvatske promatran na regionalnoj razini pokazuje velike razlike u gospodarskoj snazi pojedinih županija, odnosno visoku koncentraciju ukupne proizvodnje robe i usluga na malom prostoru. Tako BDP grada Zagreba i četiri gospodarski najjače županije (Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Istarske i Zagrebačke), prema podacima HGK, čini čak 62% ukupnog BDP-a Hrvatske, a sam BDP grada Zagreba točno trećinu.

Posljedica takve situacije je činjenica da prostor kontinentalne Hrvatske, odnosno statističke regije tzv. NUTS 2 razine, koja obuhvaća 13 županija i grad Zagreb (koji pojedinačno čine statističke regije niže razine, tzv. NUTS 3), predstavlja prostor izrazite unutarregionalne heterogenosti. Primjerice, prema podacima Eurostata za 2015. godinu, grad Zagreb je na oko 107% prosjeka razvijenosti EU. Istodobno, razina razvijenosti svih pet slavonskih županija zajedno ne prelazi 40% prosjeka razvijenosti EU. Stoga grad Zagreb svojom gospodarskom snagom znatno diže razinu razvijenosti cijele statističke NUTS 2 regije Kontinentalne Hrvatske, koje je na preko 60% prosjeka razvijenosti EU. Za usporedbu, druga hrvatska NUTS 2 regija, jadranska Hrvatska, koja obuhvaća sedam priobalnih županija, nalazi se na oko 57% prosjeka razvijenosti EU.

Jedan od ishoda podjele Hrvatske na dvije statističke NUTS 2 regije je situacija gdje se izrazito nerazvijene županije nalaze u NUTS 2 regiji kontinentalne Hrvatske, koja ima puno veću razinu razvijenosti od tih županija. Dodatno, mnoge županije kontinentalne Hrvatske koriste niži intenzitet državnih regionalnih potpora nego što bi koristile u slučaju da su u statističkoj NUTS 2 regiji manje razine razvijenosti. To je najvidljivije u primjeru odobravanja regionalnih potpora poduzećima radi poticanja ulaganja u nove proizvodne pogone, odnosno u proširenje i modernizaciju postojećih pogona koji se sufinanciraju sredstvima fondova EU.

Sadašnji maksimalni intenzitet potpora za cijelu Hrvatsku je 25% za velika, 35% za srednja te 45% za mala poduzeća. Takav intenzitet potpora vrijedi u kontinentalnoj Hrvatskoj i za one naše županije, tj. NUTS 3 regije koje su izrazito nerazvijene (ispod 45% prosjeka razvijenosti EU). Čak osam županija je ispod te razine razvijenosti.

S obzirom na tako nisku razinu razvijenosti, intenzitet potpora mogao bi biti osjetno veći, odnosno i do 70% za mala poduzeća. Naime, prema regulativi EU, NUTS 2 regije koje su ispod 45% prosjeka razvijenosti EU imaju dodatnih 25 postotnih bodova veće intenzitete regionalnih potpora, tj. sufinanciranja iz sredstava fondova EU u odnosu na NUTS 2 regije koje su iznad 60% prosjeka razvijenosti EU.

Koliko to u ovom trenutku ima posljedica za naše poduzetnike, govori i sljedeći podatak: ukupno su 1342 statističke regije NUTS 3 razine u EU (od kojih 21 u Hrvatskoj - sve županije i grad Zagreb), od kojih se njih 92 nalazi ispod 45% prosjeka razvijenosti EU. Od toga broja samo njih osam u Hrvatskoj i tri u Bugarskoj imaju manje intenzitete regionalnih državnih potpora nego što im “pripada” na temelju tako niske razine razvijenosti. Gotovo sve ostale regije NUTS 3 razine u EU koje su ispod 45% prosjeka razvijenosti, dakle njih 81, imaju najviši mogući intenzitet potpore (npr. 70% za male poduzetnike). Nizak intenzitet potpora u tih naših osam županija i lošija pozicija u odnosu na brojne druge nerazvijenije regije u EU posljedica je trenutačne podjele Hrvatske na dvije statističke regije NUTS 2 razine.

Jedan od načina za povećanje apsorpcije fondova EU za poduzetnike je povećati razinu regionalnih potpora za nerazvijenije županije kontinentalne Hrvatske. Da bi se tako nešto i postiglo, treba u pregovorima s Europskom komisijom napraviti izmjene postojeće statističke podjele Hrvatske na dvije regije te tražiti veće intenzitete potpora za manje razvijene županije, tj. manje razvijene NUTS 3 regije u Hrvatskoj.

Imajući na umu da je Europska komisija službeno pozvala zemlje članice EU da do 1. veljače 2019. godine zatraže, ako to žele, izmjenu postojeće klasifikacije statističkih regija, već su počele pripreme kako bi u perspektivi Hrvatska imala prilagođenu podjelu na NUTS 2 regije. Nova statistička podjela Hrvatske na NUTS 2 regije treba odražavati stvarnu razvojnu potrebu regija, što je u interesu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, zbog ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske, ali i poduzetnika, korisnika sredstava fondova EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:44