Dnevni report Gojka Drljače

Je li normalno da firma vrijedi čak 6300 puta više od svoje zarade?!

Koliko će još dugo trajati sreća koju Tesla donosi malim ulagačima? Je li normalno da firma vrijedi 6300 puta više od zarade
 Brendan Smialowski / AFP

Na početku ovog tjedna dionica Tesle prešla je razinu od 1790 dolara, što znači da je tržišna kapitalizacija kompanije koju vodi Elon Musk dosegla nevjerojatnih 320 milijardi dolara. Takav rast cijene zatekao je i samog Muska koji ga je komentirao jednom riječju: „Wow“. Problem je s tako visokom valuacijom Tesle u tome što je kompanija prije nešto manje od godinu dana bila blizu bankrota, ali je nakon toga uspjela povećati proizvodnju, prodaju te stići do profita, iako niti blizu tolikoga da bi pravdao ekstremni rast cijene. Ipak, Tesla je postao 50 posto vrjednija kompanija nego što je to najveći svjetski proizvođač automobila Toyota. Još početkom ožujka cijena dionice Tesle bila je na također visokih 780 dolara, a onda je uslijedila eksplozija koju ne mogu pravdati nešto poboljšani poslovni rezultati.

Ilustracije radi od početka godine Tesla je dobio na svojoj tržišnoj vrijednosti 27,5 Renaulta (ne pojedinačnih automobila nego cijele kompanije Renault). Dobio je 5,6 puta vrijednosti ogromnog General Motorsa.

Problem je u tome da značajni dio ludog rasta cijene dionice Tesle generiraju mali investitori. Trenutačno dionicu Tesle drži oko 480 tisuća malih investitora koji su je kupili preko trgovinske platforme Roobinhood.

Ne sluti na dobro. Veliki broj značajnih tržišnih igrača anticipira da je cijena dionice Tesle neodrživa. Tzv. short pozicije prema dionici Tesle dosegle su rekordnih 21,47 milijardu početkom ovog tjedna, što znači da se veliki broj investitora kladi na kolaps cijene dionice Tesle.

Nakon rasta cijene dionice Tesle, Elon Musk se prema bogatstvu pozicionirao točno između Larryja Pagea i Sergeya Brina, osnivača Googlea, kompanije koja ima neusporedivo više prihode nego Tesla. A dvije je pozicije iznad legendarnog Warrena Buffeta.
Tesla je strelovito narastao do 14. pozicije američkih kompanija s najvećom kapitalizacijom. Pretekao je čak ogromni Home Depot i Intel, kompanije koje se po profitima i prihodima uopće ne mogu uspoređivati s Teslom.
Koliko dugo može trajati sreća kupaca Teslinih dionica? Ako ste u Teslu 2016. godine uložili 35 tisuća dolara, danas vam one vrijede 250.000 dolara. Zvuči predivno. No, ako ste kupovali Teslu po sadašnjim valuacijama, velika je enigma koliki je točno potencijal pada cijene dionice koja je u nesrazmjeru s fundamentalnim pokazateljima vrijednosti. Npr. cijena dionice Tesle iznosi 6330 puta više od njegove prošlogodišnje zarade, 166 puta predviđene zarade sljedeće godine, a 20 puta je viša od knjigovodstvene vrijednosti te barem sedam puta viša od vrijednosti prodaje. Cijena Toyote je, za razliku, na 61 posto vrijednosti prodaje i 91 posto knjigovodstvene vrijednosti.

Preporuke za dnevno štivo:

Za one koji vole brojeve i geometriju: Matematika socijalnog distanciranja

Je li virus puno ranije prešao na ljude ali to nije zapaženo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:07