Dnevni report Gojka Drljače

Hrvatska pada u ekonomsku provaliju, lockdown nije održiv, a WHO pohvalio švedski model

Ako će se političari tj. donosioci odluka orijentirati prema kvartalnom rezultatu, onda će solidni pokazatelji s početka godine donekle ublažiti realnost
Zatvorene trgovine, ilustracija
 Bruno Konjevic / CROPIX

Podaci s kojima je izašla direktorica sektora za trgovinu HGK, Tomislava Ravlić, prema kojima je u četrnaest dana ožujka maloprodaja pala 25 posto, a ukupno gospodarstvo 40 posto, prošla je poprilično nezapaženo iako govore o strašnoj ekonomskoj kataklizmi koji prolazi hrvatska ekonomija. Ti podaci toliko su dramatični kako postaje sve jasnije da zaključavanje poslovnog i socijalnog života strogim epidemiološkim mjerama sigurno nije dugoročna opcija. Možda to ekonomski laici ne razumiju, ali takvo urušavanje gospodarskih aktivnosti ne može izdržati niti jedan ekonomski te, posljedično, socijalni, mirovinski, obrazovni i u konačnici zdravstveni sustav. Hrvatska ekonomski vlak je toliko gospodarski ukočio da putnici (građani i kompanije) pogibeljno poletjeli iz svojih sjedala.

Trenutačno je najveća opasnost krivog tumačenja ekonomskih podataka. Ako će se političari tj. donosioci odluka orijentirati prema kvartalnom rezultatu, onda će solidni pokazatelji s početka godine donekle ublažiti realnost - dojam pada s litice u zadnja dva tjedna ožujka. A oni su ključni dokaz što se točno događa ekonomiji od lockdowna.

Treba voditi računa da kvartal ima 13 tjedana. U 11 od tih 13 tjedana mogli smo, recimo, imati rast maloprodaje od 5 posto te onda pad u zadnja dva tjedna od 25 posto. Kroz kalkulaciju (11/13)x5)+(2/13)x(-25)=+0,4 dolazimo do procjene rasta maloprodaje u kvartalu, što je u potpunosti iskrivljena slika. Sveukupno hrvatska gospodarski tone dvoznamenkastim stopama, samo je pitanje koliko.

I Svjetska je zdravstvena organizacija počela shvaćati kako epidemiološko zaključavanje društva dugoročno nije opcija. Mnoge će šokirati, ali čak je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, Michael Ryan, rekao kako Švedska zapravo za ostale provodi neku vrstu eksperimentalnog modela koji će nam omogućiti da u 'novom normalnom' tj. u suživotu s opasnim koronavirusom izbjegnemo pogubne posljedice neselektivnih i strogih epidemioloških mjera.

Pogledajte u 43. minuti brifinga što je točno rekao Ryan o Švedskoj. Hoćemo li na kraju svi usvojiti švedski način kontrole rizika?

Prijedlog dnevnog štiva:

The Institutional Investor: Indeks straha američkih menadžera

Vanity Fair: Kako je coronavirus rasturio medijsku scenu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:35