Piše Frenki Laušić

Giljotina roll-up kredita visi nad Agrokorom, a jedna ga stvar može spasiti od brze smrti

Prvih 90 minuta utakmice lex Agrokor trajalo je do 10. travnja
Znak Agrokor
 Boris Kovačev / Hanza Media

Polako se primiče kraju utakmica lex Agrokor, čijih je prvih 90 minuta trajalo do 10. travnja, a do kraja regularnih produžetaka, do 10. srpnja, ostalo je 29 dana. Međutim, već sada je sigurno da će nakon 10. srpnja, ako se nagodba vjerovnika donese, započeti drugi produžeci koji će trajati do siječnja 2019., do kada će trajati i, prema informacijama iz Agrokora, službeni mandat izvanredne uprave tijekom kojeg bi trebalo provesti sve strukturne promjene koje će biti zacrtane nagodbom vjerovnika.

Prošlog tjedna pregovori s Agram Investom, koji je osporio jamstva poduzeća za kredite Agrokora, kako se moglo doznati, protekli su prilično dobro, dok nije bilo napretka u pregovorima s Adris Grupom i Alcom, koji su osporili tražbine imatelja obveznica. No, te su pregovore zasjenili zahtjevi američkih fondova da kamata za produženje roll-up kredita iznosi do 15 posto, s uključenim naknadama. Radi se o tome da Agrokor nije uspio dogovoriti povoljan kredit za refinanciranje roll-up kredita koji istječe 10. travnja pa se on mora produžiti tako da će se nastaviti plaćati kamate na taj kredit, ali trošak kamata i naknada od preko 10 posto ne može podnijeti ni jedna tvrtka.

To je izrijekom ustvrdio i Maksim Poletaev, zamjenik predsjednika uprave ruske Sberbank, koja nije sudjelovala u roll-up kreditu, a koja bi trebala imati oko 40 posto vlasništva u novom Agrokoru. Potom je uslijedio nerazuman istup američkog veleposlanika W. Roberta Kohorsta, koji je pozvao hrvatsku Vladu da ograniči pravo upravljanja vlasnika Agrokora, a uzvratio mu je Anvar Azimov, ruski veleposlanik, poručivši američkom kolegi da će ruske banke spasiti Agrokor ako američke banke nemaju novca.

Preostaje samo da to ruske banke dokažu, jer samo hitno refinanciranje roll-up kredita, do siječnja 2019., može spasiti Agrokor od brze smrti ili dugotrajne agonije, svejedno. Naravno, ako se nagodba uopće dogovori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:31