Dnevni report Gojka Drljače

Europska komisija Hrvatskoj u 2020. prognozira dvoznamenkasti pad BDP-a

Komisija procjenjuje kako će ključni pokretač pada, kao i kasnijeg rasta, biti domaća potražnja
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Nove financijske prognoze Europske komisije upozoravaju kako ćemo na snažniji ekonomski oporavak od krize izazvane COVID-19 pandemijom morati pričekati 2021. godinu. Prema tumačenjima EK Hrvatska je ovu zadnju krizu dočekala otpornija nego što je to bila kad je počela financijska kriza 2008. godine. U prvom kvartalu u odnosu na isti kvartal lani zabilježen je pad od 1,2 posto, ali će se on produbiti u drugom kvartalu. Sveukupno će hrvatski BDP, procjenjuje Komisija, u 2020. pasti 11 posto, odnosno više nego što je to prognozirala hrvatska vlada. Komisija u 2021. godini očekuje djelomični oporavak, što znači da će ukupni ekonomski output ostati na predkriznim razinama.

Komisija, nadalje, procjenjuje kako će ključni pokretač pada, kao i kasnijeg rasta, biti domaća potražnja. Vjeruju kako će oporavak domaće potražnje biti brz jer su vladine mjere potpore za isplatu plaća spriječile značajniji rast broja nezaposlenih. Kasnije mjere za potporu likvidnosti praćene EU financiranjem trebale bi osigurati pokretanje investicija.

Komisija upozorava kako je hrvatski turizam ključni izvoznik usluga u Hrvatskoj, a mogao bi ostati na niskim razinama u 2020. te se potpuno oporaviti tek u 2021. godini. Zbog pogoršanih globalnih očekivanja hrvatski izvoz će se pak oporavljati nešto sporije.

Makroekonomisti EK prognoziraju kako bi cijene u Hrvatskoj trebale ostati stabilne.

Preporuke za dnevno štivo:

Švicarska stručnjakinja Stadler: 5 velikih grešaka epidemiologa

NBC: Anti-Tumpisti među Republikancima lansirali su Lincoln projekt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:31