Dnevni report Gojka Drljače

Ekonomska drama se produbljuje; rekordni pad aktivnosti u Njemačkoj i Francuskoj

U takvoj situaciji sve je razvidnije kako brz i pametni izlazak iz krutih epidemioloških mjera postaje prioritet
Angela Merkel u Volkswagen tvornici
 RONNY HARTMANN / AFP

Gomila se sve više dokaza kako će COVID-19 pandemija imati devastirajući učinak na najveće europske ekonomije. Pokazuje se koliko su u krivu bili pojedini ugledni znanstvenici, poput Igora Rudana, koji su na društvenim mrežama poručivali kako samo trebamo biti strpljivi te će s ekonomijom biti sve uredu jer 'postoje rješenja'. Iako je u tom trenutku većini ekonomista bila jasno kako će ekonomske štete biti dramatične, sada je pak potpuno razvidno da nitko nema rješenja za pogubne učinke COVID-19 pandemije. Prema zadnjim podacima poslovna aktivnost u najvećim europskim ekonomijama, Njemačkoj i Francuskoj, pala je na rekordno nisku razinu. Otkako se od menadžera prikupljaju podaci za kreiranje tzv. IHS Markit indeksa, nikada razine poslovnih aktivnosti u uslugama i proizvodnji nisu bile niže nego u travnju. Konkretno, IHS Markit flash indeks za usluge pao je na 15,9 ili na najnižu razinu u 22 godine otkako je kreiran za praćenje poslovnih aktivnosti. Dvije trećina kompanija izvijestilo je o padu poslovnih aktivnosti. Indeks koji registrira razinu aktivnosti u proizvodnji također je pao na rekordno nisku razinu, odnosno na 18,4 s 41 u prethodnom mjesecu. Kombinirani indeks usluga i proizvodnje pao je na 17,1, što je isto rekordno nisko.

Glavni ekonomist IHS Markita, Phil Smith, upozorio je kako poslovna aktivnost u uslugama i proizvodnji pada po stopi koja nikad ranije nije zabilježena.

U takvoj situaciji sve je razvidnije kako brz i pametni izlazak iz krutih epidemioloških mjera postaje prioritet. Razmjeri gospodarskog usporavanja Europe mogli bi dugoročno postati ozbiljniji problem od COVID-19 pandemije.

U danima i tjednima koji dolaze stoga s posebnom pažnjom treba pratiti rezultate mjera u zemljama poput Danske koja je otvorila škole. Ako se pokaže da školarci neće naročito pridonositi širenju bolesti, to znači da i u Hrvatskoj kao i Danskoj njihovi roditelji, također uz adekvatne mjere zaštite, mogu na posao. Norveška je ovaj tjedan otvorila vrtiće. Island i Švedska ih uopće nisu zatvarali.

Najutjecajniji doktor u Japanu, koji vodi ekspertni tim komiteta za suzbijanje COVID-19 pandemije, Shieru Omi, poručuje kako eliminacija koronavirusa ionako nije u potpunosti moguća te stoga treba brinuti o zaštiti gospodarstva i izbjeći puni lockdown (zaključavanje). Vjerojatno je, objasnio je čovjek koji savjetuje japanskog premijera Abea, da će se virus vraćati te ćemo se suočavati s većim ili manjim valovima zaraze. Visina budućih valova zaraze ovisit će o discipliniranosti stanovništva, odnosno poštivanju zaštitnih preporuka kao što je socijalno distanciranje i nošenje maski. Uz tezu da će se COVID-19 vraćati u većim ili manjim valovima, čini se kako nema smisla zamrzavati ekonomiju, pogotovo jer se već vide epski razmjeri razornog utjecaja na poslovanje većine kompanija.

Preporuke dana za čitanje:

A Wealth of Common Sense: Kolaps energetskog sektora - kako su energetske kompanije u četiri desetljeća nestale s liste deset najvećih

Istraživanje ispod čekića: Kako odmjeriti trgovinu između pada potrošnje i smrti od COVID-19 zaraze

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:40