Ministar gospodarstva

Darko Horvat piše za Business Outlook: 'Pred nama je godina digitalne transformacije'

Unaprjeđenjem zakonskog okvira, osigurani su bolji uvjeti za buduće investicije
Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta
 Biljana Blivajs / CROPIX

Bližimo se kraju jedne od gospodarski najdinamičnijih godina dosad, u kojoj smo bili suočeni s velikim izazovima. To se prvenstveno odnosi na stvaranje uvjeta za provođenje učinkovitog postupka izvanredne uprave u Agrokoru, koja je uspjela stabilizirati financijsko stanje kompanije, pokrenuti pozitivne trendove poslovanja i dobiti potvrdu nagodbe s vjerovnicima od Visokoga trgovačkog suda u Zagrebu. Zatim, uspješno je dovršen proces dokapitalizacije Petrokemije, kojim su stvoreni preduvjeti za dugoročno poslovanje i tržišnu održivost društva. Vjerujem da će do kraja godine biti dovršen i proces pripreme restrukturiranja Uljanika, što će označiti početak jedne sveobuhvatne promjene pristupa takvim kompanijama i sustavima, koje će u budućnosti morati opravdati svoju održivost poslovanja na tržišnim principima.

Rješavanje ovako kompleksnih pitanja bilo je neizmjerno važno, ne samo zbog očuvanja postojećih radnih mjesta i velikog utjecaja na lokalnu zajednicu nego i zbog konsolidacije javnih financija i proračuna te stvaranja svih potrebnih preduvjeta za iduću godinu, od koje svi zajedno imamo velika očekivanja.

Pred nama je godina digitalne transformacije, godina u kojoj fokus želimo vratiti na poduzetnike i načine na koje im olakšati, ubrzati i pojednostaviti poslovanje. U tom kontekstu aktivno razrađujemo okvir koji će pridonijeti stvaranju takvog poticajnog okruženja. Tako ćemo, primjerice, već u prvom tromjesečju 2019. godine pokrenuti projekt START, kojim ćemo povezati šest nadležnih institucija u digitalni servis, koji će omogućiti pokretanje poslovanja s bilo kojeg mjesta, unutar 48 sati, ispunjavanjem jednog digitalnog obrasca. Pečati i biljezi tako će otići u povijest, a želja nam je također u funkciju staviti e-potpis koji bi uvelike olakšao sve poslovne procese i donio brojne uštede, a nužni je uvjet za svaki digitalni proces. Zatim, od 1. srpnja iduće godine uvodi se i stopostotna obveza zaprimanja i izdavanja e-Računa u postupcima javne nabave, što bi godišnje trebalo donijeti proračunsku uštedu na razini od 2,6 milijardi kuna.


Pretplatite se na newsletter portala Novac.hr i besplatno preuzmite novi Business Outlook