Dnevni report Gojka Drljače

Američki direktori masovno prodaju dionice kompanija koje vode

To je najveći mjesečni iznos prodaje dionica od strane glavnih izvršnih direktora u zadnjih pet godina
Leslie Wexner
 Adam Cairns / Zuma Press / Profimedia

Iako su u zadnja dva dana svjetska dionička tržišta zabilježila korekciju cijena nakon dosizanja vrhunca početkom tjedna, generalno je na velikim zapadnim tržištima, posebno američkom, trend snažnog rasta još od ožujka, što je poprilično neobično zbog ozbiljnosti recesije upravo na tim tržištima. The Financial Times objavio je vrlo intrigantnu informaciju koja ukazuje na to da čak niti oni koji bi trebali najviše vjerovati u nastavak rasta cijena dionica koriste priliku za njihovu prodaju te očigledno ne vjeruju u mogućnost zarade temeljem rasta cijene.

Zahvaljujući podacima koji prikuplja američki SEC o insajderskoj trgovini dionicama javnost je doznala kako su 1042 glavna izvršna direktora u Americi u kolovozu prodalo dionica u vrijednosti od 6,9 milijardi dolara. To je najveći mjesečni iznos prodaje dionica od strane glavnih izvršnih direktora u zadnjih pet godina. S obzirom na to da se radi o ljudima koji su najodgovorniji za daljnji rast svojih kompanija, zanimljivo je da su u velikom broju odlučili prodati dionice, a ne čekati i realizirati dobit temeljem rasta poslovanja i, posljedično, daljnjeg rasta valuacije dionica. Podaci SEC-a zabilježili su prodaje od najmanje 10 tisuća dolara vrijednih dionica u kompanijama čija tržišna kapitalizacija premašuje više od milijardu dolara.

Čini se da je puno manji optimizam po pitanju budućeg trenda na dioničkom tržištu onih najupućenijih (izvršni direktori) u odnosu na očekivanja velikog broja investitora nešto što otkriva vrlo visoku razinu neizvjesnosti kad je u pitanju procjena budućih kretanja cijena dionica.

Primjerice, osnivači američkog industrijskog konglomerata Danahera, braća Steven i Mitchell Rales, prodali su milijardu dolara vrijednih dionica Fortive Groupa. Steven je dobio 606, a Mitchell 363 milijuna dolara. Nadalje, Leslie Wexner, osnivač L Brandsa (vlasnik Victoria's Secreta) prodao je dionica u vrijednosti za 89 milijuna dolara.

Podaci brokerske kuće StoneX pokazuju kako su insajderske prodaje kompanija iz tehnološkog Nasdaq 100 indeksa u drugom kvartalu dosegle 10,4 milijardi dolara ili 171 posto više nego i istom kvartalu lani.

Prijedlog dnevnog štiva:

Što je zapravo dovelo do značajnog broja mrtvih u Švedskoj

Trebate vidjeti Teslinu gigatvornicu u Kini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:10