OSTVARENJE ZADANOG CILJA

Utjecaj 'Junckerovog plana' na zapošljavanje i rast u Europskoj uniji

Očekuje se da će do 2022. ulaganja u okviru Junckerovog plana povećati BDP EU-a za 1,8 posto i da će se otvoriti još 1,7 milijuna radnih mjesta
 Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev

Plan ulaganja za Europu, odnosno Junckerov plan, ima ključnu ulogu u poticanju zapošljavanja i rasta u EU-u. Ulaganja u okviru Junckerovog plana, do 2019. godine, dovela su do povećanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) EU-a za 0,9 posto te otvaranja 1,1 milijuna dodatnih radnih mjesta u odnosu na 2015. godinu. Rezultat je to ulaganja Grupe Europske investicijske banke (EIB), koju podupire Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) osnovan Junckerovim planom.

Očekuje se da će do 2022. ulaganja u okviru Junckerovog plana povećati BDP EU-a za 1,8 posto i da će se otvoriti još 1,7 milijuna radnih mjesta. To su podaci iz posljednjeg izračuna Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) i ekonomskog odjela Grupe EIB-a na temelju sporazuma o financiranju odobrenih do kraja lipnja 2019. godine.

Osim što je izravno utjecao na porast zapošljavanja i BDP-a, Junckerov plan imat će i dugoročni makroekonomski učinak na EU. Bolja povezivost i veća produktivnost, koje su rezultat projekata poduprtih Junckerovim planom, pridonose dugoročnom jačanju europske konkurentnosti i poticanju rasta“, naglasio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Poticanje ulaganja i podupiranje MSP-ova

Krajem 2019. godine u okviru Plana bit će mobilizirano 439,4 milijardi EUR dodatnih ulaganja u cijelom EU-u. Očekuje se da će više od milijun novoosnovanih poduzeća i malih poduzeća imati koristi od poboljšanog pristupa financiranju. Oko 70 posto očekivanih mobiliziranih ulaganja potječe iz privatnih izvora, što znači da je Junckerov plan ostvario i svoj cilj mobilizacije privatnih ulaganja.

Uz to što je pokrenuo znatna ulaganja, Junckerov plan podržava promotore projekata i pomaže izraditi popis kvalitetnih projekata u Europi. Dvije inicijative pružaju sjajne prilike za promotore projekata i ulagače. Europski savjetodavni centar za ulaganja pruža prilagođene savjete za pripremu i izradu investicijskih projekata u EU-u. Dok Europski portal projekata ulaganja povezuje kvalitetne projekte u EU-u i potencijalne ulagače u cijelom svijetu.

Korist za građane

Osim financiranja inovativnih projekata i novih tehnologija Junckerovim planom pružena je potpora drugim ciljevima EU-a, kao što su oni vezani uz klimatsku, socijalnu i prometnu politiku. Tako sada više od 10 milijuna kućanstava ima pristup energiji iz obnovljivih izvora, 20 milijuna Europljana ima bolje zdravstvene usluge, a godišnje 182 milijuna putnika koristi poboljšanu željezničku i gradsku infrastrukturu.

Junckerov plan u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je, do listopada 2019. ukupno financiranje u okviru EFSU-a iznosilo 284 milijuna eura, a očekuje se da će se potaknuti još 1.1 milijardi eura ukupnih ulaganja. Hrvatska se trenutno nalazi na 16. mjestu po ulaganjima potaknutima uz potporu EFSU-a u odnosu na BDP. U okviru malih i srednjih poduzeća, deset projekata ukupnog financiranja od 176 milijuna trebalo bi pokrenuti oko 583 milijuna eura investicija, a za oko 2.920 malih i srednjih poduzeća očekuje se kako će imati koristi od poboljšanog pristupa financiranju.

Izdvojeni okvir:

Zajam od 30 milijuna eura, dobiven zahvaljujući jamstvu iz proračuna EU-a na temelju Plana ulaganja za Europu, omogućuje Rimac Automobilima da nastave snažno rasti. Trenutno imaju preko 450 zaposlenika, a Rimčev je cilj postati jednim od najvećih poslodavaca i izvoznika u Hrvatskoj. Zajam će iskoristiti i za ubrzanje istraživanja i razvoja te povećanje prodajnih i marketinških aktivnosti za planirano širenje u Aziju i Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:06