U Osijeku održan Eco City Waste Fest, prvi hrvatski festival otpada

Poznato je kako je Osijek dvostruki dobitnik titule Eco-cityja za najbolja rješenja u razvijanju zelenih politika, a od četvrtka je i prvi grad u Hrvatskoj koji ima festival otpada.

promo

Dvodnevni Eco City Waste Fest održao se u tjednu u kojem je obilježen i Dan planeta Zemlje, 25. i 26. travnja, a u Gospodarskom centru okupio je brojne institucije, udruge i službe posvećene racionalnom gospodarenju otpadom, recikliranju te općenito zelenijem i čistijem gradu.

image

promo

Festival je ponajprije bio posvećen djeci i mladima kako bi im se od najranije dobi usadile ekološke vrijednosti, no zabavnog i edukativnog sadržaja bilo je i za odrasle. Tako su posjetitelji uz poznatog hrvatskog chefa Tomislava Špičeka mogli naučiti kako spremati jela od ostataka hrane i neiskorištenih namirnica. Ljubitelji nogometa mogli su se družiti s članovima muškog i ženskog Nogometnog kluba Osijek te pokazati svoje nogometne vještine. Osječki osnovnoškolci u kvizu s lovcem Deanom Kotigom testirali su svoje znanje o gospodarenju otpadom i drugim zanimljivostima vezanim uz grad Osijek. Za dozu adrenalina bila je zadužena ekipa iz Pannonian Challengea s preskokom preko kamiona za odvoz otpada, a za dodatnu zabavu pobrinula se Indira Levak, kao i drugi poznati gosti.

image

promo

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija održava u Osijeku, podsjetivši da je jedan od razloga za dvostruku Eco City nagradu i taj što je Osijek jedini od velikih hrvatskih gradova prešao 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

image

promo

- Osječanke i Osječani odvajaju otpad na kućnom pragu, što je najveći standard u prikupljanju otpada. Također smo jedan od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, a imamo i svoju kompostanu te smo prepolovili količine miješanog komunalnog otpada. Uskoro će biti dovršena modernizacija tramvajske infrastrukture, dolaze niskopodni tramvaji i novi električni autobusi. Trebao bi uskoro proraditi i novi pročistač otpadnih voda, a radi se i na ozelenjivanju javnih površina. Osim što gradimo, u Osijeku i sadimo i recikliramo. Namjeravamo tako raditi i dalje - poručio je osječki gradonačelnik.

image

promo

Osim toga, Osijek je dosad proveo 21 projekt s najvećim udjelom energetske obnove škola i vrtića, na području grada nalazi se gotovo 60 kilometara biciklističkih staza, a 95 posto javne rasvjete zadovoljava kriterije energetske učinkovitosti. U izradi je i projekt Centra za odvajanje glomaznog otpada, gdje bi se dodatno odvajalo drvo i metal te time još više smanjila količina miješanog otpada.

image

promo

Eco City Waste Fest nadogradnja je svih ovih aktivnosti, a naglasak je upravo na edukaciji građana.

- Svi osječki vrtići i osnovne škole posjetili su u ova dva dana festival, pokazali da poznaju naše ‘‘Eco City LegOSe‘‘ i kako se odvaja otpad. Najbitnija od svega je edukacija, osobito djece i mladih – istaknuo je Igor Pandžić, direktor gradske komunalne tvrtke Unikom.

image

promo

- Upravo su savjesni i odgovorni građani, uz izgrađenu infrastrukturu, ključ osječkoga uspjeha u gospodarenju otpadom. Na tome im zahvaljujem – zaključio je gradonačelnik Osijeka Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:42