Održana konferencija Antikorupcijski modeli

AUTOR:

  • Promo

OBJAVLJENO:

25.5.2018. u 15:52

AUTOR:

  • Promo

OBJAVLJENO:

25.5.2018. u 15:52

Uvodni govor održao je Nj. E. gosp. Adriano Chiodi Cianfarani koji je u svom pozdravnom govoru podržao konferenciju te naglasio važnost borbe protiv korupcije koju je definirao kao „krađu demokracije.“

promo
 

Docentica na pravnom fakultetu  dr. sc. Marta Dragičević Prtenjača kroz temu „Kaznenopravna perspektiva korupcije“ teoretski je obradila pojam korupcije s kaznenopravnog aspekta. Gospođa Marija Hrebac, direktorica Agencije za osiguravanje štednih uloga i sanaciju banaka s temom „Antikorupcijski standard“ prikazala je način odnošenja s korupcijom u bankarskom i farmacijskom sektoru. Gđa. Lucia Ana Tomić direktorica Ureda za usklađenost i podršku Upravi (Hrvatska poštanska banka d.d.) kroz temu „Compliance i kako ga koristiti u borbi protiv korupcije“ objasnila je izazove s kojima se Compliance Management odjel snosi u praksi, ali i njegovu važnost.

promo
 

Gospođa Mia Rupčić, predsjednica Anti-Bribery Akademije  s temom „Uvod u normu „ISO 37001“ i njezina evolucija“ te gosp. Ciro Alessio Strazzeri direktor Gruppo Strazzeri s temom „ISO 37001 Risk Assessment“ detaljnije su objasnili postupak certifikacije. Temom „Hrvatska – veliki potencijal za implementaciju ISO 37001“, gđa. Diana Antičić osvrnula se na „The Anti Bribery Act 2010“. Gospodin Drago Goić, direktor certifikacijske kuće SGS Adriatica d.o.o. s temom „ISO 37001 –  certifikacija“ predstavio je certifikacijsku kuću SGS i postupke certificiranja po ovom standardu, a odvjetnik Josip Marohnić  je temom „Antikorupcija – test procedura za upravljanje pretragom“ prikazao način pripreme mnogih institucija na moguće pretrage kroz provođenje „stres-testa“.

promo
 

Zaključak je ove konferencije da je ISO 37001 norma primjenjiva u svakodnevnoj praksi dovodeći do bitnog poboljšanja sustava kvalitete u upravljanju društava te potencijalno u određenim situacijama umanjenja ili otklanjanja određenih kaznenopravnih odgovornosti koje se mogu pojaviti u slučaju postojanja koruptivnih djela.