BRIGA ZA OKOLIŠ

Kako je Osijek educirao građane o važnosti učinkovitog gospodarenja otpadom?

Kako bi svoje građane informirao i educirao o njihovoj ulozi u pravilnom gospodarenju otpadom, Grad Osijek proveo je projekt Čist grad
 Emica Elvedji/Cropix

Gospodarenje otpadom je složena djelatnost koja obuhvaća sve grane gospodarstva, od proizvodnih do potrošačkih, te objedinjuje čitav niz aktivnosti – sakupljanje, prijevoz, oporabu i zbrinjavanje otpada, uključujući nadzor nad tim postupcima i naknadno održavanje lokacija zbrinjavanja.

Kako bi svoje građane informirao i educirao o njihovoj ulozi u pravilnom gospodarenju otpadom, Grad Osijek proveo je projekt Čist grad – naš ponOS te edukativnu kampanju Kužiš kod, s nizom kreativnih i neuobičajenih aktivnosti kada je riječ o ovom segmentu.

Sve je počelo na prošlogodišnji Svjetski dan hrane kada je poznati hrvatski chef Ivan Pažanin u društvu europarlamentarke Biljane Borzan na Eko trgu osječke tržnice održao gastro radionicu, čiji je cilj bio educirati građane o važnosti i načinima smanjenja nastanka otpada od hrane.

Nakon toga je uslijedio cijeli niz zanimljivih aktivnosti za djecu. Prva od njih bila je predstava Botaničari osječkog Teatra to go, koja je prepoznata i u regiji pa je glavni glumac Ivan Pokupić na Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu proglašen najboljim glumcem za ulogu Borka. Organiziran je i niz radionica u školama i na otvorenom, a najmlađima su predstavljeni i sad već svima dobro poznata Forastična Slikootpadnica i njeni likovi – Brljko Smrduljko, Mirko Papirko, Tetka Pastika i Čaša Maša, Janko Organko, Teglica Verica i Zdena Metalac.

S druge strane, s onim nešto starijim komunicirano je kroz zanimljive TV i radijske emisije i spotove te putem informativnih materijala u kojima su veliku ulogu imali poznati Osječani – pjevač Igor Delač, glumica Areta Ćurković te novinar i glazbenik Tin Kovačić, koji su bili zaštitna lica kampanje.

image
kuziskod.hr

Nositelj projekta bio je Grad Osijek, a u njega su bili uključeni brojni dionici – od Unikoma, preko raznih udruga, kazališnih grupa i škola i vrtića do poznatih osoba, čime je projekt ujedinio cijeli Grad kako bi se poslala poruka o važnosti odgovornog i učinkovitog gospodarenja otpadom.

I nakon završetka projekta Čist grad – naš ponOS Grad Osijek nastavit će provoditi informativno-edukativne aktivnosti, kao što su podjela Slikootpadnice, nove izvedbe predstave Botaničari te radionice za djecu, s ciljem ostvarenja zadanih ciljeva u području gospodarenja otpadom.

Više informacija potražite na www.kuziskod.hr

„Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Grada Osijeka.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:00