Konferencija Jutarnjeg lista

Energetska sigurnost u eri dekarbonizacije

Energetska konferencija

Energetska sigurnost u eri dekarbonizacije naziv je skupa koji Hanza Media u srijedu, 26.siječnja priređuje u zagrebačkom hotelu Westin uz učešće najvažnijih dionika energetskog tržišta u Hrvatskoj, ali i Europske komisije. Naime, nakon pozdravne riječi glavnog urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića, sudionicima skupa u Westinu će se obratiti izvršni potpredsjednik Europske komisije za europski zeleni plan Frans Timmermans, a zatim će uslijediti govori ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Sudjelovanje izvršnog potpredsjednika EK za europski zeleni plan na skupu u Westinu dodatna je potvrda ambicije Hrvatske da se dekarbonizacija domaćeg energetskog sektora odvija u skladu s zakonodavnim paketom EK "Spremni za 55" koji predviđa znatno ubrzanje tempa smanjenja emisija stakleničkih plinova, a koji se opet u znatnom dijelu odnose na energetsku potrošnju. Kako rečene planove uskladiti s imperativom energetske sigurnosti, biti će tema prvog od dva panela na skupu uz sudjelovanje ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, predsjednika Uprave E.ON Hrvatske Andreasa Roriga, predsjednika Uprave Enna Grupe Pavla Vujnovca i predsjednika Uprave Ine Sandora Fasimona. Zatim će uslijediti drugi panel pod nazivom 'Energetska sigurnost i investicije' uz sudjelovanje predsjednika Uprave Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS) Tomislava Plavšića, predsjednika Uprave Agencije za ugljikovodike (AZU) Marijana Krpana, ravnatelja Energetskog instituta Hrvoje Požar Dražena Jakšića i Davora Grgića iz Zavoda za visoki napon i energetiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Serijal skupova 'Svijeta energije', priloga Jutarnjeg lista za energetiku, već je afirmirana platforma za vođenje javne diskusije o domaćoj energetskoj politici, uz sudjelovanje vodećih aktera političkih i poslovnih lidera, kao i renomiranih predstavnika akademske zajednice na nacionalnoj, ali i kontinentalnoj razini. Nema sumnje da će skup u Westinu, koji dolazi u trenutku kada je svijet zaokupljen rapidnim rastom cijena plina i električne energije te nastavkom rasta cijena nafte, potvrditi spomenutu reputaciju. U tom kontekstu neka od pitanja koja će se razmotriti na konferenciji 'Energetska sigurnost u eri dekarbonizacije' su treba li razmatrati širenje spektra primjene reguliranih cijena energije za određene segmente potrošnje u Hrvatskoj, je li dobra ideja ograničavati profitne marže u opskrbi energentima, predstoji li nam daljnja konsolidacija tržišta prirodnog plina, te tko snosi odgovornost za sigurnost dobave energije – energetske kompanije ili država?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:42