Petrokemija

Granice su bile zatvorene, ali zbog diva iz Kutine sjetva nije bila ugrožena

Iza kompanije je jedno od najuspješnijih polugodišta u povijesti. Osim što je ostvarena neto dobit od 239 milijuna kuna, pokazala se njezina strateška važnost za Republiku Hrvatsku
 Josip Bistrovic/Cropix

Napori Vlade RH, kao tadašnjeg većinskog vlasnika Petrokemije, da se taj značajan industrijski kompleks sačuva, krajem 2018. godine rezultirali su ulaskom u vlasničku strukturu dvije velike energetske kompanije. Ulazak Ine i Prvog plinarskog društva, s obzirom na to da je riječ o velikim energetskim subjektima, dao je Petrokemiji novu dodatnu vrijednost.

Nakon ulaska u vlasništvo te dvije kompanije Petrokemija je počela koristiti njihovu sinergiju, znanje, stručnjake i sve drugo. Sve je to, kako pojašnjavaju iz Petrokemije, dovelo do značajnih pomaka u poslovanju. U svemu tome važna je činjenica da je Vlada i dalje zadržala značajan postotak vlasništva u Petrokemiji, što u kombinaciji s velikim tvrtkama kao što su Ina i PPD čini strukturu vlasništva kakvu u cijeloj Europi imaju više ili manje sve kompanije slične Petrokemiji.

“U posljednje dvije godine u stalnom smo procesu reorganizacije i optimizacije poslovnih procesa. Složenost proizvodnje, prodaje i distribucije te snažna konkurencija na međunarodnom tržištu zahtijevaju od nas pronalaženje optimalnog poslovnog modela koji mora biti fleksibilan i ujedno otporan na utjecaje vanjskog okruženja”, ističe Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije iz Kutine.

Kako je Petrokemija tvrtka koja je jako izložena međunarodnom prometu ljudi i roba, Uprava Petrokemije rano je prepoznala opasnost od širenja koronavirusa. Prve mjere poduzela je već pri samoj pojavi globalne pandemije te se na samom početku ožujka 2020. godine u potpunosti prilagodila situaciji, uključujući potpuno poštivanje uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U tvrtki je odmah osnovana ekipa za krizne situacije koji je ubrzo donijela i dodatne interne mjere zaštite tako da, kako otkrivaju iz Petrokemije, situacija sa zarazom ni u jednom trenutku nije izmakla kontroli i proizvodnja se cijelo vrijeme neometano odvijala. Uz obavezno nošenje zaštitnih maski uvedeno je i obavezno mjerenje temperature radnika i svih vanjskih posjetitelja Petrokemije, uz sve ostale standardne mjere koje uključuju dezinfekciju ruku pri ulasku u poslovne prostore tvrtke, izbjegavanje bliskih fizičkih kontakata, držanje distance i pojačano čišćenje poslovnih prostora.

Tijekom cijele epidemije obustavljena su sva službena putovanja u inozemstvo, a službena putovanja unutar zemlje su minimizirana, kao i radni sastanci i kolegiji unutar tvrtke. U vrijeme najveće krize Petrokemija je dodatno zaposlila nove radnike s ciljem jačanja mjera zaštite zdravlja svih djelatnika.

Iz Petrokemije napominju da je program digitalne transformacije poslovanja dodatno ubrzan s ciljem da se i na taj način smanje rizici za radnike i poslovne procese. Uprava je uvela i dodatnu redovnu tjednu komunikaciju s lokalnom zajednicom. Petrokemija svaki petak na svojoj web stranici objavljuje tjedno izvješće o covidu-19.

Kako bi zaustavila širenje epidemije, Petrokemija je krajem ožujka usvojila “Krizni plan Društva covid-19”, definiran u pet faza koje su predviđale razne scenarije poslovanja ovisno o širenju zaraze.

“Srećom, situacija je bila takva da nije zahtijevala više od aktiviranja faze III, odnosno rad samo nužnih funkcija i resursa za potrebe plana poslovanja. Ova faza aktivirana je 25. ožujka i trajala je do 4. svibnja, nakon čega je tim za krizne situacije donio odluku o vraćanju poslovnih procesa s faze III u fazu II”, pojašnjavaju iz Petrokemije.

Unatoč svim tim problemima, predsjednik Uprave otkriva da je Petrokemija u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila neto dobit od 150 milijuna kuna, a s odličnim je rezultatima nastavila i u drugom kvartala nakon kojega je zabilježena neto dobit od 239 milijuna kuna.

“Što je još važnije, u tom se razdoblju potvrdilo da je Petrokemija zaista strateška kompanija za Republiku Hrvatsku. U situaciji kad su sve države zatvorile svoje granice, usporile opskrbne lance i tražile samodostatnost, svojim smo radom omogućili nesmetanu sjetvu i proizvodnju hrane za hrvatske građane”, naglašava Davor Žmegač.

No, nije sve bilo baš lako u tom razdoblju. U Petrokemiji ističu da se situacija vezana uz covid-19 najviše odrazila na usporavanje lanaca opskrbe što je tvrtki otežalo rad, ali, dodaju, tvornica je bila operativna tijekom cijelog prvog vala koronakrize i iz toga su uslijedili ovi rezultati.

“Pritom ni u jednom trenutku nije zanemarena briga o sigurnosti i zdravlju radnika. Podsjećamo da Petrokemija ima 1300 zaposlenika i najveći dio njih, više od 800, radi u procesu od 24 sata dnevno sve dane u tjednu. Velik je problem organizirati njihov rad na siguran način, ali dosad, zahvaljujući ponajprije radnicima koji vrlo disciplinirano provode sve mjere zaštite, kao i zbog toga što su mjere poduzete na vrijeme, većih teškoća nije bilo. Struktura našeg poslovanja zahtijeva stalnu operativnu sposobnost i ključno je da, uvažavajući sve zaštitne procedure, budemo konstantno operativni bez bilo kakve dulje ili značajnije kompromitacije proizvodno-logističkih procesa”, ističe Žmegač koji iz tog razloga zahvaljuje svim zaposlenicima Petrokemije na predanom radu u ovim teškim uvjetima, razumijevanju situacije i izuzetno kvalitetnom poštivanju mjera zaštite vezanih uz covid-19.

U Petrokemiji, kako otkriva Žmegač, pažljivo motre razvoj situacije vezane uz covid-19 i provode sve preporuke HZJZ-a za očuvanje zdravlja i sigurnosti svojih radnika. Kontinuirano se radi i na procjeni učinaka pandemije na poslovanje tvrtke. “Postojeće stanje te struktura imovine i obveza Petrokemije, kao i sadašnja razina organiziranja i prilagodbe procesa odvijanja poslovnih aktivnosti u kriznim uvjetima, pokazuju sposobnost naše tvornice za suočavanje s brojnim izazovima koje donosi sljedeće razdoblje”, kaže Žmegač koji otkriva da je u tijeku izrada strategije razvoja Petrokemije do 2030. godine, koja će dioničarima ponuditi viziju razvoja kompanije u idućem desetljeću.

U Upravi Petrokemije nadaju se da će sve to biti podržano i odgovarajućim financijskim sredstvima, a ciljem da Petrokemija uđe među deset posto najboljih takvih kompanija u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:52