EUROPSKI PARLAMENT

Od kraja Drugog svjetskog rata u Baltičko je more bačeno najmanje 50.000 tona opasnih tvari
Ilustracija
 Stephan Schulz/Dpa-zentralbild/Dpa Picture-alliance Via Afp

Zastupnici Europskog parlamenta krajem travnja usvojili su rezoluciju o kemijskom oružju odbačenom u Baltičko more te njome upozorili na ozbiljnost postojećeg problema, ali i pozvali na njegovo pojačano praćenje te intenzivnije napore po pitanju njegova uklanjanja. Rezolucija je usvojena sa 660 glasova za, 8 protiv i 25 suzdržanih.

Naime, od kraja Drugog svjetskog rata u Baltičko je more bačeno najmanje 50.000 tona opasnih tvari (primjerice, nervnih otrova i suzavca), a njihova razgradnja šteti ne samo tamošnjem ekološkom sustavu nego i ljudima koji se mogu kontaminirati hranom. S druge strane, zbog svoje "zatvorenosti" i slabog protoka vode, Baltičko more ima ograničeni kapacitet samopročišćenja te se svrstava u najzagađenija mora u svijetu.

U usvojenom dokumentu Europski je parlament izrazio ozbiljnu zabrinutost oko kemijskog oružja koje je bačeno u Baltik. Podsjeća na ozbiljnost posljedica razgradnje te vrste otpada te poziva Europsku komisiju kao i države članice Europske unije da mobiliziraju sva moguća financijska sredstva kako bi se utvrdili i mapirali razmjeri same kontaminacije, osmislio plan čišćenja te razvio plan odgovora u slučaju izvanrednih situacija.

Osim toga, podržavaju ideju da se Program regije Baltičkog mora za razdoblje od 2021. do 2027. godine koristi za nastavak financiranja projekata CHEMSEA, DAIMON i DAIMON 2, a kojima se pokušava utvrditi stanje u Baltičkom moru. Isto tako, podsjećaju da je NATO već poduzeo akciju po pitanju odbačenog oružja u Balktiku te pozivaju sve razine Europske unije da te napore podrže i u budućnosti. (Pripremila Martina Hrupić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:10