EUROPSKI PARLAMENT

Uslijed velikog porasta cijena energije, postavili su pitanje Vijeću i Komisiji o planovima za prevladavanje ovisnosti o Rusiji

Ilustracija

 Ina Fassbender/AFP/Profimedia

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su EU da se bolje suprotstavi svojoj energetskoj ovisnosti o Rusiji i brzo osigura čistiju i pristupačniju energiju za sve, izvijestili su iz EP-a.

Suočeni s ruskom invazijom na Ukrajinu i velikim porastom i volatilnošću cijena energije, zastupnici su u plenarnoj raspravi 24. ožujka postavili pitanje Vijeću i Komisiji o planovima EU-a za prevladavanje oslanjanja na rusku energiju – posebice naftu, prirodni plin i ugljen.

Kako bi se popunile zalihe plina za zimu i osigurala pristupačna, sigurna i održiva energija plan Komisije “REPowerEU” predviđa smanjenje potražnje EU-a za ruskim plinom za dvije trećine prije kraja 2022. i potpuno do 2030. godine, navedeno je na stranicama Parlamenta.

- Moramo biti zaduženi za vlastitu energetsku budućnost, a to znači da ne možemo dopustiti bilo kojoj trećoj zemlji da destabilizira naša tržišta niti utječe na naše energetske izbore – kazao je Valdis Dombrovskis - izvršni potpredsjednik Europske komisije, izlažući plan.

Francuski državni tajnik za europska pitanja, Clément Beaune, koji je predstavljao Vijeće, naglasio je važnost europske energetske neovisnosti i zelene tranzicije.

- Europa treba biti neovisna o uvozu fosilnih goriva iz Rusije. Moramo ubrzati naše napore za povećanje europske neovisnosti od fosilnih goriva do kraja, počevši očito s plinom. Diverzifikacija izvora, prijelaz na čiste, zelene oblike energije je imperativ – istaknuo je Beaune.

Markus Pieper (EPP, Njemačka) rekao je da bi države EU-a trebale smanjiti poreze na energiju i prestati ovisiti o Rusiji kako bi ublažile visoke troškove energije.

- Moramo odvojiti plin od opće cijene električne energije – kazao je Pieper upozorivši da bi „potpuno napuštanje konkurencije na energetskim tržištima sada bila najgora moguća priprema za poslijeratno doba. Lakše je napustiti tržišno gospodarstvo nego ponovno uvesti konkurenciju.”

Dan NICA (S&D, Rumunjska) ocijenio je REPowerEU “boljim od ničega” i pozdravio prijedlog o obveznom skladištenju plina, izrazivši pritom sumnju da će ono biti u pogonu na vrijeme za zimu. Također je kritizirao špekulacije na energetskim tržištima i pozvao na porez na neočekivane prihode.
- Neprihvatljivo je da u EU-u imamo zemlje, poput Rumunjske, gdje netko može prodavati energiju po 10 puta većoj cijeni – kazao je NICA.

- Krajnje je vrijeme da promijenimo način na koji radimo stvari. Moramo štedjeti energiju u industriji, zgradama... Moramo stišati termostate, trebamo možda staviti dodatni kratkospojnik i trebamo pokrenuti kampanju podizanja svijesti kako bi građani shvatili da se isplati štedjeti energiju. Moramo ubrzati korištenje obnovljivih izvora energije, ne samo na obali nego i izvan obale. Ovi novi izvori energije mogu razviti interes u Europi. Moramo biti sigurni da stvaramo energiju bliže onome što sustav troši – kazao je Morten Petersen (Renew, Danska).

- Potrebne su nam zajedničke kupnje, bolja koordinacija, suradnja i solidarnost između država članica kako bismo djelovali na visoke cijene energije, ali također moramo ubrzati naša ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost – kazao je Ville Niinistö (Zeleni/EFA, Finska). Pozvao je države EU-a „da učine više za podršku ranjivim kućanstvima, koristeći fleksibilnost u postojećem okviru, na primjer putem izravnih plaćanja ili vaučera. To je hitno potrebno za one koji ne mogu podmiriti svoje račune za energiju“.

Paolo Borchia (ID, Italija) istaknuo je da, iako je dobra ideja imati određenu količinu plina u skladištu, to će dodatno povećati cijene.
- Tijekom godina učinili smo to da je EU previše ovisna o uvozu energije; sada će kućanstva i tvrtke platiti cijenu – kazao je Borchia.

Zdzisław Krasnodębski (ECR, Poljska) rekao je da prijedlozi Komisije idu u pravom smjeru - manje ovisnosti o Rusiji i brži razvoj obnovljive energije - ali je istaknuo nesklad između planova i stvarnosti.
- Sada planiramo zajedničku kupnju plina, propise o skladištima plina i bržu transformaciju prema obnovljivim izvorima energije. Ali stvarnost je drugačija - upravo sada postoji utrka za kupnjom fosilnih goriva – rekao je Krasnodębski.

Manon Aubry (Ljevica, Francuska) istaknula je kako je Komisija konačno shvatila da je tržište energije apsurdno, jer samo dovodi do poskupljenja troškova kućanstava i ogromne dobiti za poduzeća.
- Zašto moramo čekati kraj zime da bismo se riješili ovoga, kad su cijene porasle i prije rata u Ukrajini? - kazala je Manon Aubry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:01