TRAŽI ODGOVOR

Zastupnica Borzan ukazuje kako prekomjerna buka doprinosi pojavi 48.000 slučajeva bolesti srca godišnje i preranoj smrti 12.000 osoba

Biljana Borzan
 

 Damjan Tadic/Cropix

Kako Komisija procjenjuje učinkovitost Direktive o buci iz okoliša s obzirom na to da se njome ne utvrđuju granične ili ciljne vrijednosti niti se propisuju mjere koje valja uvrstiti u akcijske planove? Namjerava li Komisija preuzeti vodeću ulogu u zakonodavnoj uredbi o onečišćenju bukom?

To su pitanja koja je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (SDP/S&D) uputila 3. siječnja 2022. Europskoj komisiji za pisani odgovor.

Biljanu Borzan pitali smo što ju je ponukalo na postavljanje parlamentarnog pitanja o onečišćenju bukom. Kakve su sve posljedice od prekomjerne buke? Što čine države članice?

- Ponukali su mi građani koji se vrlo često javljaju s pritužbama. Moj ured je postao svojevrstan centar za zaštitu i informiranje građana, a raspon tema je ogroman. Buka je jedna od češćih pritužbi, pogotovo ona koja dolazi od građevinskih radova, prometnica i slično. Zamislite da se u vlastitom domu mjesecima ne možete odmoriti ili opustiti, to vrlo negativno utječe na zdravlje – odgovara zastupnica Borzan.

Ističe kako se radi o ozbiljnoj problematici, prema izvješću Europske agencije za okoliš prekomjerna buka doprinosi pojavi 48.000 novih slučajeva bolesti srca godišnje i preranoj smrti 12.000 osoba u EU-u. Više od 21 milijuna ljudi doživljava velike smetnje zbog buke, a ona remeti i san gotovo 6,5 milijuna ljudi. Najveći problem, kaže, predstavlja nedovoljno sna i pojašnjava kako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi za dobar noćni san stalna buka trebala biti ispod 30 decibela, a pojedinačna buka ne bi smjela prelaziti 45 decibela.

- Drugi problemi uključuju probleme sa sluhom, kao što je tinitus, psihičke probleme i stres. Buka može utjecati i na učinkovitost na poslu i kod djece uzrokovati probleme u školi. Pate i ptice i životinje. Dok se neke životinje mogu prilagoditi životu u gradu, postoji zabrinutost da bi onečišćenje bukom moglo prisiliti neke životinje da napuste svoja uobičajena mjesta parenja i hranjenja – naglašava Biljana Borzan.

Kaže i kako EU po pitanju smanjenja zagađenja bukom ima ograničene ovlasti, države članice su te koje se direktno bave tim problemom, odnosno jedinice lokalne samouprave.

- Na primjer, kod nas općine i gradovi na obali propisuju moratorije na građevinske radove tijekom turističke sezone. Direktiva o buci iz okoliša trenutačno je glavni instrument EU-a za utvrđivanje razina onečišćenja bukom i pokretanje potrebnih mjera na razini država članica i na razini EU-a. Direktivom se od država članica traži da svakih pet godina pripreme i objave karte buke i akcijske planove za upravljanje bukom – pojašnjava zastupnica.

Nadalje kazuje kako su u skladu sa zakonodavstvom EU-a nadležna tijela obavezna obavijestiti javnost o učincima onečišćenja bukom i savjetovati se s njome o mjerama koje planiraju poduzeti za rješavanje problema onečišćenja bukom.

- Obzirom na učestalost pritužbi koje primam, ali i povratne informacije od građana da lokalna i državna tijela ne rade svoj posao po pitanju smanjenja buke, odlučila sam ispitati postoji li prostor za snažniji angažman Unije. Moj posao je da EU radi za ljude, i ako postoji način da se pomogne ja ću to učiniti– ističe Biljana Borzan, koja je izabrana za potpredsjednicu Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, druge grupe po veličini koja broji 145 zastupnika, a u srijedu joj je dodijeljen i važan potpredsjednički resor – izgradnja ekonomije koja radi za građane.

Pitali smo i koliko uobičajeno prođe vremena u čekanju odgovora od Europske komisije i što bi potom moglo uslijediti?

- Vidjet ćemo što će Komisija odgovoriti, ako odgovor bude dobar mogu pokrenuti inicijativu u Parlamentu koja će rezultirati raspravom na plenarnoj sjednici i rezolucijom, a nakon toga možda i zakonskim prijedlozima od strane Komisije. Obično čekamo mjesec, dva za odgovor, ovisi o kompleksnosti upita i o tome ima li Komisija već stav ili ga tek mora zauzeti – kaže eurozastupnica Biljana Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:35