UTOČIŠTE ZA NAJBOGATIJE

Procjenjuje se da superjahta ispušta oko 7.020 tona ugljičnog dioksida godišnje, više od 1.500 puta više od tipičnog obiteljskog automobila.

Here Comes The Sun, superjahta vrijedna 100 milijuna funti

 James Bell/Alamy/Alamy/Profimedia

Nove brojke otkrivaju da je 2021. prodano 887 superjahti, što je povećanje od više od 75% u odnosu na prethodnu godinu. Posrednici u prodaji jahta kažu da je dio potražnje došao od strane bogatih klijenata koji su tražili utočište od pandemije. Vrijednost prodanih jahti procjenjuje se na rekordnih 5,3 milijardi funti.

-Bila je to najjača godina u povijesti po broju transakcija i potrošenom novcu. Niske kamatne stope i rastuća tržišta dionica uzrok su rasta prihoda za najbogatije ljude svijeta- tvrdi Sam Tucker, voditelj tima za superjahte u VesselsValueu, tvrtki za podatke o pomorstvu i zrakoplovstvu koja je i sastavila izvješće.

Superjahta se obično definira kao plovilo u privatnom vlasništvu duljine 24 metra ili više. Prema podacima industrije, na morima ih je više od 9.300 ukupne vrijednosti veće od 50 milijardi funti.

Procjenjuje se da superjahta sa stalnom posadom, helikopterskom platformom, podmornicama i bazenima ispušta oko 7.020 tona ugljičnog dioksida godišnje, više od 1.500 puta više od tipičnog obiteljskog automobila.

Paul Stretesky, profesor društvenih znanosti na Sveučilištu Northumbria i koautor izvješća -Mjerenje ekološkog utjecaja bogatih- 2019., smatra da su potrebni dodatni financijski nameti za industriju superjahti.

Nova pravila trebala su stupiti na snagu 2016. kako bi se ograničile neke od najopasnijih emisija dušikovih oksida iz superjahti, koje mogu biti oko 300 puta snažnije od ugljičnog dioksida u zagrijavanju atmosfere. No industrija je uspješno lobirala da se standardi za emisiju Međunarodne pomorske organizacije (IMO) odgode na pet godina za superjahte ispod 500 tona. Konačno su implementirani u siječnju prošle godine, ali američka obalna straža neće provoditi propise nakon lobiranja od strane industrije čiji argument je bio "glomazna oprema potrebna za uklanjanje onečišćenja iz ispušnih plinova motora nepraktična na mnogim jahtama".

Prošlogodišnje izvješće ekološke platforme EcoWatch analiziralo je ugljični otisak 20 milijardera. Utvrđeno je da su superjahte " imovina koja daleko najviše zagađuje okoliš ". Ruski tajkun Roman Abramovič, za koga se navodi da je posjedovao najmanje pet superjahti, na vrhu je tog popisa objavljenog u veljači prošle godine, s procijenjenom godišnjom emisijom ugljika od gotovo 34.000 tona ugljičnog dioksida. Najveće plovilo u njegovoj floti, jahta Eclipse, duga je 163 metra.

Europski parlament je 11. studenog 2021. usvojio privremeni sporazum s Vijećem kojim se od poduzeća s godišnjim prihodima većima od 750 milijuna eura koja posluju u više zemalja traži prijavljivanje ostvarene dobiti, plaćenog poreza na dobit i broja zaposlenika u svakoj državi članici EU-a za prethodnu financijsku godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:46