ANALIZA MCKINSEYA

Procjenjuje se da za ostvarenje nulte emisije treba uložiti 9,2 milijarde dolara svake godine i tako desetljećima, što bi značilo rast ulaganja od 60 posto

Požar u Kaliforniji, ilustracija

 Forest Service/us Department Of Agriculture/Sciencephoto/Profimedia

Postizanje neto nulte klimatske emisije do 2050. zahtijevat će "temeljnu transformaciju globalnog gospodarstva", prema najnovijem izvješću McKinseyja, jedne od najutjecajnijih svjetskih konzultantskih tvrtki.

Procjenjuje se da će za ostvarenje toga cilja trebati uložiti 9,2 milijarde dolara svake godine, i tako desetljećima, kako bi se globalni porast temperature ograničio na 1,5 C . Ta računica znači povećanje od 60% u odnosu na trenutne razine ulaganja. Što se transformacija odgađa, ona postaje skuplja, dodaje se u izvješću. Nadalje, ulaganja u energiju, promet, zgrade, industriju i poljoprivredu trebala porasti za 3,5 milijarde dolara. McKinseyev scenarij sugerira i da bi troškovi električne energije mogli porasti za 25% do 2040. prije nego što padnu ispod današnje razine nakon 2050., zbog nižih operativnih troškova obnovljive energije. Trošak čelika i cementa trebao bi rasti za oko 30%, odnosno 45%,.

Napominje se i da će gospodarska transformacija utjecati na svaku zemlju i svaki sektor, pri čemu će najviše promjena doživjeti oni koji se najviše oslanjaju na fosilna goriva. Nadalje, u izvješću konzultantske tvrtke McKinsey, koja savjetuje mnoge vlade i velike tvrtke, također stoji kako je oslanjanje na obnovljive izvore energije s niskim udjelom ugljika, prilika je za ekonomski rast i trebala bi dovesti do efikasnijeg gospodarstva.

-Više od devet milijardi dolara vrlo je velik iznos. No ne radi se o novcu koji je nemoguće osigurati. I ranije smo transformirali način života i svijet u kojem živimo, pa možemo to učiniti i sada. U budućnosti će postojati samo ona ekonomija koja je održiva. Samo zelena ekonomija- rekao je Jonathan Woetzel iz McKinsey Global Institute, internog think tanka konzultantske tvrtke i autor izvješća.

Kada smo kod investicija, Europska komisija odobrila je paket ulaganja u iznosu većem od 290 milijuna eura za 132 nova projekta u okviru programa LIFE za okoliš i klimatsku politiku. Tim sredstvima mobilizirat će se, kako su izvijestili, ukupna ulaganja u iznosu od 562 milijuna eura, uz projekte u gotovo svim državama članicama.

Novi projekti u sklopu programa LIFE, istaknuto je, pomoći će Europi da postane klimatski neutralan kontinent do 2050., pomoći će također u oporavku bioraznolikosti Europe do 2030. i doprinijeti oporavku EU-a nakon pandemije bolesti COVID-19. To je prva serija projekata odabranih u okviru novog programskog razdoblja 2021. – 2027., sa sredstvima većima za gotovo 60 posto.

U uredbi Europskog parlamenta navedeno je kako je opći cilj programa LIFE doprinijeti pomaku prema održivom, kružnom i energetski učinkovitom gospodarstvu koje se temelji na obnovljivoj energiji, klimatski je neutralno i otporno na klimatske promjene, kako bi se zaštitila, obnovila i poboljšala kvaliteta okoliša, uključujući zrak, vodu i tlo, zaustavilo i preokrenulo gubljenje bioraznolikosti i pristupilo rješavanju problema degradacije ekosustavâ, među ostalim i podupiranjem provedbe mreže Natura 2000 i upravljanja njome, čime se doprinosi održivom razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:35