ZAŠTITA POTROŠAČA

Stalan rast cijena električne energije u Španjolskoj postalo je glavno političko pitanje u zemlji
Španjolski premijer Pedro Sánchez 
 Óscar Cañas/Contactophoto/Profimedia

Rastuće cijene električne energije i plina u Europi sve su veći uteg oko vrata vlada država Europske Unije. Španjolska vlada je tako najavila privremeno smanjenje poreza kako bi ublažila financijski udarac na potrošače.

U televizijskom intervjuu u ponedjeljak navečer, španjolski premijer Pedro Sánchez izjavio je kako će porezi na električnu energiju biti smanjeni za 1,4 milijarde eura do kraja ove godine, dok će 650 milijuna eura uzetih iz "izvanredne dobiti" energetskih kompanija biti "preusmjereni prema potrošačima" ”.

"Čvrsto smo se obvezali da će svi građani platiti jednaki račun za električnu energiju kao i 2018.", rekao je premijer, opisujući trenutnu razinu dobiti energetskih tvrtki kao "neprihvatljivu".

Španjolska vlada trebala bi odobriti mjere do kraja utorka. Stalan rast cijena električne energije u Španjolskoj, koje su tijekom ljeta dosegle rekordne razine na veleprodajnom tržištu, postalo je glavno političko pitanje u zemlji, vršeći pritisak na lijevu manjinsku vladu Sáncheza, koja u aktualnim anketama ne stoji previše dobro.

Neki su već izrazili skepticizam prema Sánchezovim najavama . "U ovom trenutku on mora imati vrašku sreću pa da prosječne cijene spusti na razinu iz 2018. Moramo početi shvaćati da će s klimatskim promjenama troškovi energije neko vrijeme biti veći", rekao je Toni Roldán, bivši liberalni zastupnik i direktor centra za ekonomsku politiku pri poslovnoj školi Esade u Madridu.

Budući da mnogi potrošači plaćaju promjenjive, a ne fiksne tarife, maloprodajne cijene električne energije u Španjolskoj usko su povezane s veleprodajnim tržištem električne energije u zemlji. No kontinuirani rast cijena utječe na Europu u cjelini, potaknut čimbenicima poput sve veće potražnje ukapljenog prirodnog plina od strane Kine, te smanjene opskrbe iz Rusije.

Proteklih je dana i francuska vlada sugerirala kako će razmotriti kvote za one koji ispunjavaju uvjete za izravne subvencije prilikom plaćanje goriva, dok je Grčka najavila 150 milijuna eura vrijedan tranzicijski fond za kompenzaciju građanima radi nedavnog poskupljenja električne energije.

Europski Parlament je oduvijek podupirao zajedničku energetsku politiku koja se bavi pitanjima dekarbonizacije, konkurentnosti, sigurnosti i održivosti. Više puta pozvao je na usklađenost, odlučnost, suradnju i solidarnost među državama članicama pri suočavanju s aktualnim i budućim izazovima na unutarnjem tržištu te na snažan politički angažman svih država članica i jaku inicijativu Komisije kad je riječ o napretku u ostvarenju ciljeva za 2030. i 2050. godinu. Poskupljenje električne energije i moguće oporezivanje energetskog sektora zasigurno su problemi kojim će se cijela Europa morati zajedno pozabaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:46