SNAŽNI APEL

Energija iz vjetra trebala bi činiti okosnicu globalne proizvodnje električne energije do 2050.
Vjetropark u Sjevernom moru
 Mischa Keijser/Imagesource/Profimedia

Šefovi najvećih svjetskih kompanija koje se bave proizvodnjom energije iz vjetra, tvrde kako su globalni ciljevi za usporavanje klimatskih promjena "osuđeni na propast", ako se hitno ne poveća broj turbinskih instalacija u vjetroelektranama.

Izvršni direktori tvrtki Vestas, Orsted, Siemens Gamesa, SSE i RWE Renewables, upozorili su šefove država G20 da će im "manjkati" vjetra potrebnog za dosezanje ugljičnu neutralnost do 2050., i pozvali ih da promjene svoje politike i počnu investirati u izgradnju vjetroelektrana.

Prošle godine unatoč globalnoj pandemiji, instalirana su rekordna 93 gigavata izvora obnovljive energije, i to uglavnom u Kini i SAD-u. Unatoč tome, velike ekonomije morati će u sljedećem desetljeću učetverostručiti investicije u vjetroelektrane ako žele ostvariti ugljičnu neutralnost, poručuju direktori gore spomenutih tvrtki.

"Moramo imati na umu da korištenjem potencijala obnovljivih izvora energije, Hrvatska može postati energetski neovisna i čak izvoziti električnu energiju. Tehnološki razvoj te pad proizvedene cijene električne energije iz vjetroelektrana na moru diljem Europe daje optimizma da se slični trendovi mogu preslikati u Hrvatskoj. Međutim, Hrvatska će se morati snažnije angažirati kako bi pokrenula taj sektor", izjavio je hrvatski Europarlamentarac Predrag Fred Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:24