GRAD ZAGREB

Glavni cilj projekta RePubLEEc je povećanje energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete i smanjivanje utjecaja na klimu

Zagreb

 Goran Mehkek/Cropix

Zahvaljujući EU programu ELENA i projektu RePubLEEc, Grad Zagreb pokreće investiciju u iznosu preko 318 milijuna kuna u javnu infrastrukturu, odnosno u rekonstrukciju oko 40 posto postojeće javne rasvjete, izvijestili su iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) koja je za Grad Zagreb pripremila i operativno provodi projekt.

Glavni cilj projekta RePubLEEc je povećanje energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete, smanjivanje utjecaja na klimu, povećanja standarda i sigurnosti za građane te priprema za tzv. Smart City. Sve to, kako je istaknuto, uz postizanje ušteda u električnoj energiji i održavanju (operativnom trošku javne infrastrukture).

Naglašavaju kako je projekt RePubLEEc inovativan prije svega jer njegova provedba ne ide u novo zaduživanje Grada Zagreba već njegovo financijsko rasterećenje uz podizanje kvalitete javne rasvjete u gradu.

Provedba modernizacije sustava javne rasvjete, pojasnili su, predviđena je po modelu Ugovora o energetskom učinku (engl. Energy Performance Contracting – EPC Ugovor). Ovaj model ugovaranja provodi se na način da privatni partner (ESCO tvrtka ili društvo posebne namjene) samostalno projektira, financira i izvodi radove na rekonstrukciji javne rasvjete te jamči ostvarivanje ugovorenih standarda (funkcionalnost, rasvijetljenost i minimalne energetske uštede).

Nadalje, navedeno je kako se Ugovor o energetskom učinku sklapa na sedamnaest godina od čega su dvije predviđene za projektiranje i izvođenje radova a petnaest godina za pružanje usluge rasvjetljavanja. Na temelju ušteda u troškovima električne energije isplaćivat će se cjelokupno ulaganje, odnosno Grad Zagreb za realizaciju projekta neće morati planirati povećanje rashodovne strane proračuna već njegovo smanjenje.

Ovakvi ugovori, istaknuto je, ne samo da garantiraju provedbu već i štite javni novac, jer u slučaju neostvarivanja ugovorenih standarda od strane ESCO partnera (nepostizanje energetskih ušteda, nedovoljna rasvijetljenost, svjetiljke u kvaru i dr.) ugovorena EPC naknada se automatski umanjuje na mjesečnoj razini (engl. pay per performance scheme) što nije u interesu privatnog izvođača i garancija je dobro obavljanog posla.

U sklopu EPC Ugovora, navedeno je također, implementira se Upravljačko nadzorni centar sustava javne rasvjete koji će u stvarnom vremenu komunicirati sa svim svjetiljkama u obuhvatu u svrhu nadzora i regulacije svjetiljki (evidencija kvarova, potrošnje energije), odnosno Grad će imati mogućnost upravljanja i nadzora svih svjetiljki u realnom vremenu.

Svaka svjetiljka u obuhvatu će imati predviđeno mjesto za prihvat različitih senzora (mjerenje buke, temperature zraka, vlage, protoka vozila, prisutnosti, rasvijetljenosti, nadzor punionica el. vozila, komunikacijskih antena i sl.) – stvaranje mogućnosti za tzv. Smart City aplikacije.

Rekonstrukcijom oko 40 posto rasvjetnih tijela po modelu Ugovora o energetskom učinku ostvarit će se uštede u potrošnji električne energije u iznosu od oko 75 posto odnosno oko 21 GWh godišnje. Rezultat rekonstrukcije javne rasvjete bit će i smanjenje emisija ugljičnog dioksida za oko 5.000 tona na godišnjoj razini, naveli su u REGEA-i.

Inače, program ELENA, kako je pojašenjeno na mrežnim stranicama ove regionalne energetske agencije, potpora je ulaganjima u energetsku učinkovitost i održivi transport. Riječ je o zajedničkoj inicijativi EIB-a i Europske komisije u sklopu programa Obzor 2020.

Mjere energetske učinkovitosti, kako je navedeno na mrežnim stranicama Europskog parlamenta, sve se češće prepoznaju kao instrument za postizanje održive opskrbe energijom, smanjenje emisija stakleničkih plinova, poboljšanje sigurnosti opskrbe i smanjenje troškova uvoza, ali i za promicanje konkurentnosti EU-a. Stoga je energetska učinkovitost strateški prioritet energetske unije te EU promiče načelo energetske učinkovitosti na prvom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:24