ISTRAŽIVANJE

Australsko izvješće pokazuje kako bi kućanstva mogla ukupno uštedjeti 40 milijardi dolara godišnje do 2028
Ilustracija
 I-images/Eyevine/Profimedia

Prebacivanjem svih kućanskih aparata i automobila na električnu energiju mogla bi se eliminirati trećina emisija stakleničkih plinova u Australiji, a kućanstvima ukupno uštedjeti 40 milijardi dolara godišnje do 2028. godine, pokazuje novo izvješće.

U spomenutom izvješću Castles and Cars, novog energetskog think tanka Rewiring Australia otkriveno je da prosječno australsko kućanstvo dnevno koristi 102kWh električne energije po cijeni od gotovo 34 tisuće kuna godišnje. Veći dio tih troškova odlazi na benzin i plin za pogon automobila, peći, tuševa i grijača.

U izvješću se navodi da su motori s unutarnjim izgaranjem u automobilima bili samo 30 posto učinkoviti u pretvaranju benzina ili dizela u energiju, dok su grijači vode koji se oslanjaju na prirodni plin trošili tri puta više energije od onih koji koriste toplinske pumpe, sustave jeftinog i ekološki čistog načina grijanja, koje mogu crpiti toplinu iz vode, zemlje ili zraka, a koji rade na principu sličnom kao i rashladni uređaji.

Zamjenom aparata i vozila na fosilna goriva električnim modelima do 2030. godine, te napajanjem sve učinkovitijom jeftinom solarnom energijom, svako pojedino kućanstvo moglo bi u prosjeku uštedjeti 5.443 dolara godišnje(33.83,kuna) te smanjiti emisije u kućanstvu, navodi se u izvješću.

Rečeno je da i kako je Australija jedinstveno pozicionirana za elektrifikaciju kućanstava zbog gustoće naseljenosti, kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije i postojećih državnih i teritorijalnih politika.

Donošenjem zakonodavnog paketa o unutarnjim energetskim tržištima Europski parlament je snažno podržao razdvajanje vlasništva nad sustavima prijenosa u energetskom sektoru kao najučinkovitije sredstvo za poticanje ulaganja u infrastrukturu na nediskriminirajući način, s poštenim pristupom mreži za nove sudionike na tržištu te za transparentno tržište. Parlament je također naglasio važnost zajedničkog europskog stava o srednjoročnim ulaganjima (10-godišnji indikativni europski plan s naglaskom na povezanost mreža), tješnje suradnje među regulatornim tijelima, državama članicama i operatorima sustava prijenosa te snažnog postupka usklađivanja uvjeta za pristup mrežama. Na inicijativu Parlamenta, u sklopu dogovora postignutog s Vijećem, posebna je važnost dana pravima potrošača: u rezolucijama se ustrajalo na povećanju potrošačkih prava (promjena dobavljača, izravno informiranje s pomoću pametnih brojila i učinkovito postupanje s pritužbama podnesenim „ombudsmanu” za energetiku). Parlament se također izborio za priznavanje koncepta „energetskog siromaštva”. Snažno je podržao osnivanje Europske agencije za suradnju energetskih regulatora, naglasivši da joj moraju biti dodijeljene nužne ovlasti za rješavanje problema koje ne mogu riješiti nacionalna regulatorna tijela, a koji sprječavaju integraciju i ispravno funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:50