EUROPSKI PARLAMENT

Zastupnici su usvojili preporuke kako bi se pravila EU-a poštovala, što uvijek kad je riječ o prijevozu živih životinja nije slučaj

Ilustracija

 Edwin Remsberg/Zuma Press/Profimedia

Sa 557 glasova za, 55 protiv i 78 suzdržanih zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u četvrtak su usvojili preporuke o poboljšanju dobrobiti životinja tijekom prijevoza.

Nakon 18 mjeseci što su istraživali sve činjenice, zastupnici pozivaju države EU-a da poštuju dobrobit životinja tijekom prijevoza i prijeđu na prijevoz mesa, a ne živih životinja.

Svake se godine milijuni živih životinja prevoze cestom, morem, željeznicom i zrakom unutar i izvan EU za klanje, tov ili rasplod. Njihova dobrobit tijekom ovih putovanja trebalo bi biti osigurana posebnim pravilima EU, koja su na snazi ​​od 2005., ali pokazalo se da to nije slučaj.

Zastupnici su 19. lipnja 2020. odlučili osnovati Istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza (ANIT) kojemu je zadaća istražiti navodna kršenja u primjeni prava EU-a o zaštiti životinja tijekom prijevoza i povezanih operacija u EU-u i izvan njega, te osigurati da Komisija i države članice na ispravan način provode propise.

Parlamentarna istraga pokazala je kako odredbe EU-a u ovom području ne poštuju uvijek u državama članicama i ne uzimaju u potpunosti u obzir različite potrebe životinja. Stoka je najčešće natisnuta u neprikladnim vozilima, a prijevoz se odvija i pod ekstremnim temperaturama i predugo traje.

Stoga zastupnici pozivaju Komisiju i države članice EU-a da pojačaju svoje napore u osiguranju dobrobiti životinja tijekom prijevoza, ažuriraju pravila EU-a i imenuju povjerenika EU-a odgovornog za dobrobit životinja. Zastupnici pozivaju Komisiju i da najkasnije do 2023. predstavi jasan akcijski plan.

Između ostaloga, zastupnici smatraju kako putovanje domaćih životinja koje se prevoze na klanje ne bi smjelo trajati duže od osam sati, a traže i CCTV kamere na transportnim vozilima, posebno za utovar i istovar. Nacionalne vlasti trebale bi odobriti prijevoz životinja samo ako se predviđa da će temperatura biti između 5 i 30 stupnjeva Celzija.

Izvjestitelj EP-a Daniel Buda (EPP) istaknuo je kako se o dobrobiti životinja tijekom prijevoza ne može pregovarati, te je naglasio koliko je za gospodarstvo EU-a i financijski opstanak poljoprivrednika važan prijevoz živih životinja, uz poštivanje najviših standarda dobrobiti životinja, kako u državama članicama tako i u trećim zemljama.

Suizvjestiteljica Isabel Carvalhais (S&D) naglasila je kako je prijevoz živih životinja neodvojivi dio dobrobiti životinja u EU, što su detaljno i s velikom predanošću procijenili u Istražnom odboru.

- Moramo ulagati u bolja rješenja kako bismo smanjili potrebu za prijevozom živih životinja. Međutim, moramo imati na umu društvenu dimenziju onoga što predlažemo i kako će to utjecati na ljude – kazala je Isabel Carvalhais.

U raspravi je sudjelovala i zastupnica Sunčana Glavak (EPP) koja je istaknula da brojne znanstvene studije potvrđuju poveznicu između izloženosti stresu koji životinje prolaze prilikom transporta i kvalitete proizvoda koje od njih dobivamo, prvenstveno mesa. Podsjetila je da se, osim zbog prehrambenih razloga, životinje prevoze i u svrhu trgovanja, tova, uzgoja i rasploda, kao i natjecanja te izložbi.

Uz to, zastupnica Glavak naglasila je važnost zajedničkog europskog pristupa, poručivši da postojeće europsko zakonodavstvo mora odgovoriti na izazove s kojima se suočava ovaj rastući sektor, no i da je potrebno pronaći ravnotežu te zaštititi i poljoprivrednike.

- Moramo biti svjesni gospodarske važnosti stočarstva u regijama EU-a čija geografska uvjetovanost dodatno komplicira već postojeće logističke izazove. Ključno je skratiti lance opskrbe, izgraditi i obnoviti potrebnu infrastrukturu, ojačati legislativu i osigurati njezinu dosljednu primjenu te uskladiti obvezujuće standarde za vozila i plovila koja prevoze žive životinje. Zalažem se za kvalitetan zakonodavni okvir čija će provedba jamčiti dobrobit životinja, izbjegavanje nepoštenog tržišnog natjecanja i bolju kvalitetu proizvoda – istaknula je Glavak.

Navela je i kako se u 2019. godini u državama članicama Europske unije trgovalo s više od 1,6 milijardi životinja, dok je vrijednost trgovanja živim životinjama unutar EU-a u 2018. iznosila 8,6 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:06