OPERACIJA GROM

Trgovina divljim životinjama vrijedna je 17 milijardi dolara godišnje i četvrto je najunosnije ilegalno tržište

Konfiscirane slonove kljove, Burma

 Sai Aung Main/Afp/Profimedia

Žive životinje, kože pitona i tablete za mršavljenje napravljene od krokodilske krvi samo su neki od predmeta zaplijenjenih na graničnim prijelazima diljem svijeta.

U razmaku od samo mjesec dana u prtljazi krijumčara pronađeno je 29 velikih mačaka, 531 kornjača, 336 gmazova, 1,4 milijuna proizvoda biljnog porijekla i 75.320 kilograma drva. Zaplijenjeno je i 313m3 ružinog drveta. Riječ je o ugroženom drvu, koje se tradicionalno koristi za izradu kineskog namještaja i glazbenih instrumenata. Izvršeno je 300 uhićenja.

Mnogi od artikala dio su četvrtog najvećeg ilegalnog tržišta na svijetu - ilegalne trgovine divljim životinjama. Unatoč desetljećima suzbijanja pokušaja krijumčarenja, ono je još uvijek vrijedno oko 17 milijardi eura godišnje.

Krijumčareni predmeti pronađeni su u sklopu Operacije Grom 2021, koja je obuhvatila 118 zemalja i u njoj su sudjelovali carinici, policajci i agencije za zaštitu divljih životinja.

Operacija, koju su koordinirali Svjetska carinska organizacija (WCO) i INTERPOL, uključivala je i pretragu automobila, čamaca i kamiona s psima tragačima i rendgenskim skenerima.

Europski parlament je u lipnju ove godine pozvao da se kaznena djela i kaznena djela protiv okoliša, kao što su nezakoniti, neprijavljeni i neregulirani ribolov i kriminal povezan s divljom faunom i florom, priznaju kao teška kaznena djela koja bi trebalo primjereno kazniti sa snažnim odvraćajućim učinkom, posebno u kontekstu organiziranog kriminala. Jednako tako, Parlament je pozvao Komisiju da istraži mogućnost dodavanja protokola u vezi s kriminalom u području divlje flore i faune Konvenciji UN-a o transnacionalnom organiziranom kriminalu;

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:06