EKOLOŠKI RAČUN

Role plavog papira nisu omotane folijom i zahvaljujući tome će grupa Schwarz izbjeći korištenje 30 tona plastike godišnje
Ilustracija, račun s FSC certifikatom
 Amaury Cornu/AFP

Jeste li koji put u nekoj trgovini primili račun plave boje i zapitali se po čemu je drugačiji i što se postiže korištenjem takvih računa? Pogotovo jer na njemu piše “plavi račun za zeleniji svijet”.

Takve račune kupci dobivaju u Kauflandu, a mi smo pitali kakve sve uštede donosi korištenje tog računa, kako za kompaniju, tako za kupce i društvo? Od čega je izrađen? Može li se reciklirati, odnosno kakva je razliku u odnosu na račune od drugih materijala?

“Održivi račun iz Kauflanda izrađen je od plavog termičkog papira i ima FSC certifikat pa kupci mogu biti sigurni da njihov papirnati račun potječe iz šuma kojima se upravlja odgovorno. Unatoč plavoj boji, račun ne sadrži fenole ili druge kemijske razvijače boje i stoga ne postoji nikakva briga za zdravlje, ukoliko dođe u doticaj s namirnicama”, odgovorili su nam iz Korporativnih komunikacija Kauflanda.

Nadalje, pojašnjavaju kako je plavi račun otporan na sunčevu svjetlost i može se trajno arhivirati u svrhu dokumentacije bez blijeđenja.

“Još jedna prednost za kupce je velika izdržljivost ovog ekološkog računa – otporan je na ulje i vodu te ostaje čitak i u slučaju da se smoči ili zabunom završi u perilici rublja. Također, plavi račun lako se zbrinjava s otpadnim papirom i potom reciklira”, navode u odgovoru iz ovog trgovačkog lanca.

image
Plavi račun u trgovinama Kauflanda
Ljubica Vuko

Ističu kako je u sklopu prelaska na korištenje plavog računa optimizirano i vanjsko pakiranje rola računa.

“Role plavog papira nisu omotane folijom i zahvaljujući tome će grupa Schwarz ubuduće u okviru svoje međunarodne strategije za smanjenje korištenja plastike REset Plastic izbjeći korištenje 30 tona plastike godišnje”, naglasili su u Kauflandu.

S obzirom na ambiciju Europske unije u ostvarenju cilja da do 2030. godine smanji emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto, a do 2050. Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent, kao i cijeli niz aktivnosti koje svaki pojedinac i kompanija mogu provesti, pitali smo u Kauflandu, koje su im još aktivnosti koje provode u očuvanju prirode, najvažnije i što kupci najviše prihvaćaju.

“Društveno odgovorno djelovanje jedna je od strateških sastavnica poslovanja Kauflanda. U samom fokusu našeg djelovanja su djeca, zdravlje i okoliš te se uglavnom usmjeravamo na projekte koji podižu svijest i donose stvarne promjene na jednom od ta tri polja”, odgovaraju na naš upit.

Dodaju kako već petu godinu zaredom provode projekt Kaufland škola voća i povrća kroz koji osnovnim školama svaki tjedan doniraju svježe voće i povrće, a ove godine uključili su i sve osnovnoškolske ustanove s redovitim i posebnim programima za djecu s teškoćama u razvoju koje su se svojim video uratkom prijavile na natjecanje.

“Osim toga, petu smo godinu za redom glavni sponzor UNICEF-ove utrke Mliječna staza koja ove godine stavlja u fokus djecu s teškoćama. Naši zaposlenici kroz godine su skupili mnogo kilometara mogućnosti na Mliječnoj stazi, a rado sudjeluju i u korporativnom volontiranju koje organiziramo pod nazivom Zeleni dan te čiste zelene površine u cijeloj Hrvatskoj. Zaposlenici Kauflanda tako će samo ove godine u sveukupno 11 gradova diljem Hrvatske dati svoj doprinos u čišćenju divljih odlagališta otpada koja predstavljaju ne samo teret za prirodu, već i opasnost za ljude i životinje”, pojašnjavaju u ovom trgovačkom lancu.

Ističu i kako pri izgradnji novih trgovina također veliku pažnju posvećuju zaštiti okoliša. Tako primjerice ugrađuju sustav za održivo gospodarenje otpadom, koriste otpadnu energiju za grijanje, a u trgovine je ugrađen i sustav za nadzor potrošnje struje i vode.

Europski parlament usvojio je u veljači ove godine novi akcijski plan za kružno gospodarstvo. U rezoluciji koja je tada usvojena naglašava Parlament, između ostaloga, nagašav važnost prioritetnosti sprečavanja stvaranja otpada u skladu s hijerarhijom otpada EU-a, kako u politici o proizvodima tako i u politici o otpadu. Istovremeno poziva Komisiju da predloži obvezujuće ciljeve za sveukupno smanjenje otpada i za smanjenje otpada u određenim tokovima otpada i skupinama proizvoda, te smatra da bi ciljeve pripreme za ponovnu upotrebu i recikliranja trebalo odvojiti kako bi se pripremi za ponovnu upotrebu dala prednost koju ima u hijerarhiji otpada.

Ujedno, Parlament smatra privatni sektor snažnim partnerom u povećanju potražnje i interesa kupaca za kružnim rješenjima i proizvodima te potiče države članice da podupru poduzeća koja imaju poslovne modele, usluge ili proizvode koji smanjuju otpad i upotrebu resursa te da se koriste njihovim uslugama.

Također, podsjeća da je industrijska simbioza ključni element za postizanje kružnoga gospodarstva promicanjem međusobno povezanih mreža u kojima otpad jedne industrije postaje sirovina druge, a energija i materijal mogu kontinuirano kružiti, zadržavajući resurse u produktivnoj upotrebi što je dulje moguće; stoga poziva na ulaganje više napora u povećanje industrijske simbioze na razini EU-a te povećanje učinkovitosti i konkurentnosti industrijskog lanca vrijednosti.

Parlament naglašava da bi razvoj industrijske simbioze zahtijevao od državnih područja da bolje razumiju svoj lokalni tok resursa i da upravljaju njime te bi ih naveo na provedbu novih strategija prostornog planiranja u suradnji s industrijama, dionicima, lokalnom upravom i građanima. Ujedno potiče države članice da zahtijevaju od lokalnih i regionalnih vlasti da utvrde mogućnosti industrijske simbioze temeljitim mapiranjem gospodarskih aktivnosti i obveznom analizom toka resursa,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:23