OTKRIVEN DOKUMENT

Bruxelles ima cilj pokrenuti "Europsku inicijativu za solarne krovove", a plan je dio nastojanja da se zemlje odviknu od ruskih fosilnih goriva

Ilustracija

 Ina Fassbender/Afp/Profimedia

Europska komisija se nada da će pokrenuti masovno uvođenje solarne energije i obnoviti europsku solarnu proizvodnu industriju. Plan je dio nastojanja da se zemlje odviknu od ruskih fosilnih goriva, navodi se u nacrtu dokumenta koji je vidio Reuters.

"Solarna struja i toplina ključni su za postupno ukidanje ovisnosti EU-a o ruskom prirodnom plinu", stoji u nacrtu Komisije koji bi trebao biti objavljen sljedeći tjedan u paketu prijedloga za okončanje oslanjanja Europske unije na rusku naftu i plin.

Troškovi solarnog fotonapona (PV) pali su za više od 80 posto tijekom posljednjeg desetljeća, ali tehnologija je 2020. proizvela samo 5 posto električne energije u EU. Udio solara u proizvodnji topline bio je još niži, od 1,5 posto.

Zato Bruxelles ima cilj pokrenuti "Europsku inicijativu za solarne krovove" kako bi pomogla u smanjenju električne energije i grijanja na plin u domovima, uredima, trgovinama i tvornicama, navodi se u nacrtu.

U nacrtu stoji i da bi zakoni trebali zahtijevati od EU i nacionalnih vlada da ove godine poduzmu mjere za ograničavanje vremena izdavanja dozvola na tri mjeseca za krovne instalacije. To bi potaknulo zemlje da iskoriste sredstva EU-a i pokrenu programe potpore za krovne ploče te instaliraju solarne panele na sve prikladne javne zgrade do 2025. godine. Druga shema EU-a okupila bi vlade i pružatelje obuke kako bi se usredotočila na usavršavanje radnika u solarnom sektoru, dok bi "EU Solar Industry Alliance" koristio proračun bloka i "inovacijski fond" tržišta ugljika za potporu ulaganja u proizvodnju.

Europa ima oko 14 planiranih projekata proizvodnje solarnih komponenti, no nekima su za pokretanje potrebne milijarde eura financiranja. Kina je 2020. opskrbljivala 75 posto uvoza solarnih panela u EU. Europa se borila s Kinom vlastitim velikim tvornicama, unatoč tome što je EU uveo antidampinške i antisubvencijske kontrole na solarne panele iz Kine između 2013. i 2018. godine.

"Solarni zaokret nikada nije konkretno riješen", rekao je Michael Bloss, zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, te je,pozvao Bruxelles da se pozabavi tim pitanjem pravnim alatima, a ne dobrovoljnim programima. Primjerice, navodi Bloss, zakonski zahtijevajući da nove zgrade imaju solarne krovove na ravnim krovovima, javnim zgradama i supermarketima diljem Europe.

Zasebni nacrt dokumenta, koji su jednako tako vidjeli novinari Reutersa, traži da se zakon EU prilagodi, pa da se skrati vrijeme potrebno za dobivanje dozvola za određene projekte obnovljive energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:58