ZELENA ULAGANJA

Program se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP)
Ilustracija
 Michael Piepgras/Panthermedia/Profimedia

Prva tri od četiri planirana otvorena poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ objavljena su 14. rujna 2021. godine, a otvoreni su do 29. studenoga 2021. godine.

Riječ je o pozivima iz programa „Energija i klimatske promjene“ koji je vrijedan ukupno 20 milijuna eura od čega je 17 milijuna eura iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP), a tri milijuna eura iz nacionalnih sredstava.

Ulogu upravitelja programa “Energija i klimatske promjene” obavlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, odnosno njegova Uprava za europsku teritorijalnu suradnju. Programski partner iz Republike Hrvatske je Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), a programski partner države darovateljice je Norveška uprava za vodne resurse i energiju.

Kako je navedeno na mrežnim stranicama, glavni cilj ovog programa je povećanje korištenja energetskih tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanu sigurnost opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj, što je sukladno ključnim ciljevima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma.

Naglasak je na obnovljivoj energije, energetskoj učinkovitosti, energetskoj sigurnosti, ublažavanju efekta klimatskih promjena i prilagodbi na klimatske promjene.

Posebna pažnja u provedbi programa u Republici Hrvatskoj usmjerena je na mjere energetske učinkovitosti i podršku korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući geotermalnu energiju, energiju mora i energiju sunca.

Od tri objavljena poziva, „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ vrijedan je 7,4 milijuna eura i njime se podržava provedba pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana u svrhu povećanja instaliranih kapaciteta za korištenje sunčeve energije.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Proizvodnja energije iz mora“ vrijedan je 1.534.000 eura, a podržava pilot projekte i pred-investicijske studije za ugradnju sustava dizalica topline s morskom vodom za grijanja i hlađenja.

Treći poziv je namijenjen za financiranje izrade tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije i vrijedan je 3 milijuna eura, a kako je pojašnjeno podržava izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja projekata korištenja geotermalne energije.

Prihvatljivi prijavitelji su svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije te nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Republici Hrvatskoj, a projektni partneri, osim hrvatskih, mogu uključivati i pravne osobe osnovane u državama donatorima (Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu).

Projekti ugovoreni u sklopu poziva sufinanciraju se sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u iznosu do 85 posto.

Europa želi do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent i ostvariti europski zeleni plan, a novi zakonodavni alati za ostvarivanje ciljeva iz europskog propisa o klimi koji je Europski parlament potvrdio u lipnju ove godine, iz temelja će preobraziti EU gospodarstvo i društvo. Za ostvarenje tog cilja potrebna su znatna ulaganja, kako javnog sektora tako i privatnog sektora, radi čega je pokrenuto više projekata i planova ulaganja iz EU sredstava.

U srpnju 2021.Europska komisija donijela je niz prijedloga objedinjenih u klimatskom paketu pod nazivom "Fit for 55", a sve kako bi se do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama te politikama o korištenju zemljišta smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 posto u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:18