ŽIVOT BEZ OKUSA

Rast temperatura i prekomjerno korištenje pesticida, glavne su opasnosti koje prijete usjevima
Ilustracija
 Richard B. Levine/Ddp Usa/Profimedia

Svijet je, radi snijega u Brazilu, već zadesila nestašice kave, a uskoro bi mogli ostati i bez vanilije. Zabrinjavajuću vijest otkrilo je istraživanje objavljeno u časopisu Plants, People, Planet.

Vanilija, mahunasti plod istoimene biljke povijuše iz roda orhideja, suočena je s najvećim rizikom od izumiranja, a još osam divljih vrsta koje obitavaju u Srednjoj i Južnoj Americi navedene su kao ugrožene ili kritično ugrožene, te se nalaze na crvenom popisu ugroženih Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) biljaka i životinja.

Prema istraživanju, divlji pamuk je drugi po ugroženosti, a ugrožene su i tri od pet vrsti avokada, dok se 23 posto vrsta divljeg krumpira suočava s izumiranjem.

Divlji grah, tikva, čili papričica također su u opasnosti, a otkriveno je i kako je čak 35 posto proučavanih vrsta iz spomenute regije u opasnosti od izumiranja, ponajviše zbog upotrebe pesticida i rasta prosječne temperature.

Plodovi iz Meksika, Gvatemale, El Salvadora i Hondurasa postali su ključni za ljudsku prehranu i proizvodnju odjeće, a prvi su ih pripitomili Asteci i Maje prije 10.000 godina.

Predviđa se da će s rastom temperatura, prinosi usjeva u cijelom svijetu nastaviti padati.

Kada govorimo o Europi, onda valja znati kako su se Europski parlament i Vijeće dogovorili ove godine oko novih pravila za pooštrenje službenih inspekcija hrane u cilju poboljšanja sljedivosti hrane i borbe protiv prijevara. Tijekom pregovora Parlament je uspio ojačati provedbu u pogledu obmanjujućih ili prijevarnih praksi. Parlament je također posebno oprezan u pogledu prijetnji zdravlju potrošača povezanih s kloniranim životinjama i nanomaterijalima ili GMO-ima. On nadzire i redovito se protivi nacrtima prijedloga za odobrenje ili produljenje odobrenja za nove genetski modificirane biljke kao što su kukuruz ili soja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:35