TEŠKE ODLUKE

Sa 100 milijuna krava, pilića i svinja, Nizozemska je jedna od najvećih europskih stočarskih industrija, te najveći izvoznik mesa u EU

Farma krava u Nizozemskoj

 Anton Havelaar/Alamy/Alamy/Profimedia

Rješavanje klimatskih promjena glavni je prioritet za Nizozemsku vladu. Procjenjuje se kako je poljoprivreda te zemlje odgovorna za 40% emisija dušika, a milijarde eura planiraju se potrošiti na smanjenje stoke kako bi se, pak, smanjilo onečišćenje amonijakom. No sa 100 milijuna krava, pilića i svinja, ova relativno mala država od 17 milijuna ima jednu od najvećih europskih stočarskih industrija, te je najveći izvoznik mesa u EU.

Osjećajući kako u njihovom sektoru slijede tektonske promjene, poljoprivredno-prehrambena industrija čini sve što može - od besplatnih hamburgera do organiziranja dječjih zabava - kako bi se njegov glas čuo, posebno u urbanim središtima. Poljoprivrednici koji su se okupili u Utrechtu, pristigli su tamo iz cijele zemlje, ne samo da nude mještanima besplatan ručak, već i kako bi nizozemskim vlastima prezentirali svoje viđenje situacije.

-Ako na to gledam isključivo s vlastite točke gledišta, moja egzistencija je uništena- kazao je nizozemski farmer Max koji se bavi prozvodnjom mliječnih proizvoda.

-Ljudi su zabrinuti jer nam vlada želi oduzeti dozvole i žele oduzeti zemlju farmerima- poručio je Bart Kemp iz organizacije Agractie Nederland.

-Jako sam zabrinuta zbog klimatskih promjena. Ali to je svjetski problem. U ovoj maloj zemlji ne možemo riješiti globalne probleme-- smatra Hilda, koja je također poljoprivrednica.

Klimatski aktivisti suosjećaju s poljoprivrednicima, ali kažu da Nizozemci moraju jesti manje mesa i i manje ga izvoziti.

-Ne znamo što vlada točno radi, ali znamo da je smanjenje broja stoke zaista neophodno za spas Planeta. Svakako trebamo smanjiti broj svinja i kokoši i krava. Moguće je imati manje životinja po farmeru i istovremeno zadržati broj farmera. Postoje načini za to. Nadamo se da ćemo to učiniti na pošten način prema poljoprivrednicima, jer se oni u ovom trenutku potpuno pridržavaju svih zakona- zaključio je Hanneke van Ormondt iz Zaklade Urgenda.

U Eurpskom parlamenu vode se žustre rasprave oko uzgoja stoke.

Francisco Guerreiro iz Kluba zastupnika Zelenih je rekao , "kako bi zaštitili naše poljoprivrednike od najveće je važnosti da uvozni proizvodi poštuju ista pravila koja se slijede u EU-u". Također je dodao kako je 2027. prikladan rok za donošenje zabrane kaveznog uzgoja jer bi "oni proizvođači koji prvi ostvare tranziciju došli u nepovoljniji položaj ako bi razdoblje tranzicije bilo duže".

Daniel Buda iz Europske pučke stranke (EPP) je pozdravio ukidanje kaveznog uzgoja ali i upozorio na opasnost od "izmještanja proizvodnje izvan EU što bi imalo negativan učinak na europske potrošače".

Ivan David iz skupine Identitet i demokracija, bivši poljoprivrednik, izrazio je neslaganje sa zahtjevom za uvođenje bezkaveznog uzgoja te rekao „prošla je era razuma i sada se nalazimo u ideološkoj eri u kojoj nama upravljaju manjine“. Naveo je i da je u nekaveznom uzgoju veća mogućnost bolesti i infekcija životinja što nosi dodatne troškove poljoprivrednicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:33