KONGRES U HOUSTONU

Tržišta fosilnih goriva glavni su uzrok vrtoglavoj volatilnosti tržišta i smiješno je da naftaši druge krive za vlastitu nestabilnost, odgovaraju iz Greenpeacea

Amin Nasser, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Saudi Aramco, 

 Fayez Nureldine/Afp/Profimedia

Čelnici najvećih svjetskih naftnih kompanija iskoristili su kongres u Houstonu kako bi napali globalni proces prijelaza na čistu energiju, izvještava Guardian.

Zaključak sastanka naftnih bossova jest kako će inzistiranje na čistoj i obnovljivoj energiji dovesti do "nesigurnosti, divlje inflacije i društvenih nemira".

Čelnici naftnih kompanija, uključujući Saudi Aramco, najvećeg svjetskog proizvođača nafte, i američke naftne divove ExxonMobil i Chevron, javno su opisali pomak ka alternativnim čistim energetskim alternativama kao "duboko pogrešan". Pozvali su i da u budućnosti fosilna goriva ostanu dio energetskog sektora.

Izvršni direktor Saudi Aramca, Amin Nasser, rekao je delegatima na Svjetskom naftnom kongresu u Houstonu u Teksasu da bi prilagođavanje čišćim gorivima "preko noći" moglo izazvati nekontroliranu ekonomsku inflaciju.

-Razumijem kako je javno priznati da će nafta i plin igrati bitnu i značajnu ulogu tijekom tranzicije i dalje za neke teško. Ali priznati tu stvarnost bit će daleko lakše nego nositi se s energetskom nesigurnošću, naglom inflacijom i socijalnim nemirima jer cijene postaju nepodnošljivo visoke. Svijet se suočava sa sve kaotičnijom energetskom tranzicijom usredotočenom na vrlo nerealne scenarije i pretpostavke o budućnosti energije- zaključio je Nasser.

Anders Opedal, šef norveške državne naftne tvrtke Equinor, rekao je kako volatilnosti cijena roba i utjecaj na poslovanje i ljude ilustrira rizike s kojima se suočavamo u neuravnoteženoj tranziciji.

Prema istrazi Guardiana, od svih tvrtki na svijetu, državna naftna kompanija Saudi Aramca, odgovorna je za najviše emisije ugljičnog dioksida, proizvevši gotovo 60 milijardi tona emisija CO2 između 1960-ih i 2017. godine.

Na drugom mjestu je američki Chevron, koji je proizveo 43,35 milijardi tona emisija CO2 u istom razdoblju, a čiji je Izvršni direktor tvrtke, Mike Wirth, rekao je na industrijskoj konferenciji u Houstonu kako njihovi proizvodi ”upravljaju svijetom”

Darren Woods, glavni izvršni direktor ExxonMobila, četvrtog po veličini korporativnog zagađivača klime iza ruske državne plinske kompanije Gazprom, poručio je kako će ”nafta i prirodni plin i dalje igrati značajnu ulogu u zadovoljavanju potreba društva.”

Pozivi na sporiji prijelaz na čistu energiju doveli su naftne rukovodioce u sukob s stručnjacima iz energetske industrije, klimatskim znanstvenicima i vladama koji su upozorile da će bez brzog ukidanja emisija CO2 u sljedećem desetljeću katastrofalne razine globalnog zagrijavanja biti neizbježne .

-Tržišta fosilnih goriva glavni su uzrok vrtoglavoj volatilnost tržišta i smiješno je da veliki naftni bosovi krive obnovljive izvore energije za njihovu nestabilnost. Ako ništa drugo, nedavni skok cijena plina i teškoće koje je to izazvalo tolikom broju kućanstava, samo su još jedan dokaz da moramo što prije odviknuti društva od ovisnosti o fosilnim gorivima-odgovorili su na optužbe iz Greenpeacea.

Politika Europske unije na strani je zelenih politika i zagovara uporabu obnovljivih izvora energije. U okviru europskog zelenog plana, EU je europskim propisom o klimi postavio obvezujući cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. Za to je potrebno znatno sniženje trenutačnih razina emisija stakleničkih plinova u narednim desetljećima. Kao prijelazna faza prema klimatskoj neutralnosti EU je povećao svoje klimatske ambicije za 2030., obvezujući se na smanjenje emisija za najmanje 55 % do 2030.

-Ne treba se zavaravati da „zelena“ revolucija neće imati svojih žrtava, stradat će neke grane gospodarstva i proizvodnje, a time i radna mjesta. Fond će služiti amortizaciji tih udaraca, prilagodbi radne snage novih tehnologijama i metodama – kazuje zastupnica.Bez podrške građana nema ni reformi, to je činjenica. Istraživanja pokazuju kako su građani svjesni ozbiljnosti situacije i prijetnje koju predstavljaju klimatske promjene, no sad treba vidjeti jesu li se spremni mijenjati i odricati kako bi se one usporile – izjavila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:26