OKUSI MEDITERANA

Zastupnica Zovko ugostila je u Europskom parlamentu organizatore Taste the Mediterranean festivala i višestruko nagrađivane kuhare

Europski parlament

 Ured zastupnice

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) Željana Zovko ugostila je ovog tjedna u Europskom parlamentu organizatore Taste the Mediterranean festivala i višestruko nagrađivane kuhare iz Republike Hrvatske. Tom prigodom Zovko je organizirala predstavljanje festivala Taste the Mediterranean i hrvatske gastronomske scene.

Na konferenciji su uz zastupnicu Zovko sudjelovali direktorica TTM i Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson, izvršna direktorica TTM i G&M Croatia Dubravka Tomeković Aralica, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić te nagrađivani chefovi Vesna Miletić, Fabricio Vežnaver i Zlatko Marinović, izvijestili su iz ureda zastupnice.

"Festival Taste the Mediterranean u svojih je gotovo 10 godina postao vrhunski gastronomski događaj koji u Hrvatskoj okuplja izvanredne domaće i inozemne kuhare okrunjene Gault&Millau trofejima i Michelin zvjezdicama, proizvođače hrane, vinare, ugostiteljski sektor, medije i sve ljubitelje mediteranske kulture", naglasila je Zovko na konferenciji, dodavši kako je izvrsna vijest što je Split odabran za trajno središte ove međunarodne kulinarske manifestacije.

Nadalje su izvijestili kako su o glavnim značajkama ovog gastronomskog festivala, njegovoj povijesti i važnosti za promicanje hrvatske gastronomske scene, kulture i turizma govorile direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson i izvršna direktorica Dubravka Tomeković Aralica dok su o svojim kulinarskim iskustvima i gastronomskim počecima govorili renomirani hrvatski chefovi iz Zagreba, Istre i Dalmacije Vesna Miletić, Fabricio Vežnaver i Zlatko Marinović.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić predstavila je što ta županija radi za razvoj turizma i brendiranje Splita i Dalmacije kao izvrsnog turističkog odredišta.

"Mediteranska prehrana nije samo hrana, to je kulturna baština i način življenja koji povezuje naše svjetski poznato gostoprimstvo, međukulturni dijalog i kreativnost uz korištenje svježih prehrambenih proizvoda pripremljenih na autentičan način", istaknula je Zovko.

Spomenula je i kako je hrvatska mediteranska prehrana prepoznata i u UNESCO-u na popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prilikom zatvaranja konferencije, Zovko je zajedno s organizatorima festivala pozvala sve prisutne da posjete Split prilikom održavanja ovogodišnjeg festivala Taste the Mediterranean i tako neposredno dožive okuse, mirise i ugođaj Mediterana, izvijestili su iz ureda zastupnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:18