LARRY FINK

Smatra se kako je sastav Finkovog pisma odgovor na optužbe američke desnice od čijih pripadnika se mogu čuti tvrdnje kako je BlackRock “woke” tvrtka, te da se pri investiranju ne vode isključivo profitom

Larry Fink, CEO investicijskog fonda BlackRock

 Kristoffer Tripplaar/Alamy/Alamy/Profimedia

Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, najvećeg svjetskog investicijskog fonda, poručio je kako je jedini cilj promicanja klimatskih politika profit.

U svom pismu kolegama izvršnim direktorima, Fink je rekao da tvrtke, gradovi i zemlje koje ne planiraju budućnost bez ugljika riskiraju da budu ostavljene u prošlosti. Ustvrdio je i kako je težnja za dugoročnim povratom glavni pokretač klimatskih politika.

- Dionički kapitalizam nije nikakva politčka ideja. To nije društvena ili ideološka agenda. Ne fokusiramo se na održivost zato što smo ekolozi, već zato što smo kapitalisti. Radi se o kapitalizmu koji pokreću međusobno korisni odnosi između vas i zaposlenika, kupaca, opskrbljivača i zajednica na koje se vaše kompanije oslanjaju da bi napredovale - napisao je Fink.

Inače, paradigma "kapitalizma dionika" (stakeholders capitalism) trebala bi se odnositi na način poslovanja gdje tvrtke trebaju stremiti "višim ciljevima", a ne samo osiguravati profit za svoje dioničare.

Smatra se kako je sadržaj Finkovog pisma odgovor na optužbe američke desnice od čijih pripadnika se mogu čuti tvrdnje kako je BlackRock “woke” tvrtka te da se pri investiranju ne vode isključivo profitom. Tako je blagajnik američke savezne države Zapadne Virginije već ovaj tjedan izjavio kako investicijski odbor državne riznice više neće koristiti BlackRock fond, nakon što je Fink pozvao tvrtke da smanje svoje emisije ugljika na nulu do 2050. Dužnosnik je rekao da bi to naštetilo gospodarstvu Zapadne Virginije.

U spomenutom pismu Dear CEO, koje "kralj Wall Streeta" tradicionalno svake godine piše kolegama, stoji i sljedeće: „Učinkovitim kapitalizmom dionika kapital se učinkovito raspoređuje, poduzeća postižu trajnu profitabilnost, a vrijednost se stvara i održava na dugi rok. Nemojte se zavaravati, poštena težnja za profitom još uvijek je ono što animira tržišta; a dugoročna profitabilnost mjera je po kojoj će tržišta u konačnici odrediti uspjeh vaše tvrtke.”

Nakon što je Fink prije dvije godine napisao da je klimatski rizik investicijski rizik i da će tvrtka održivost staviti u središte svojih investicijskih odluka, mnoge su tvrtke postavile planove da postanu ugljično neutralne. BlackRock je ranije bio kritiziran jer se nije dovoljno zalagao za to pitanje.

Europski parlament je s 527 glasova za, 134 protiv i 35 suzdržanih usvojio svoje stajalište o UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama COP26 koja se održava u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog.

U rezoluciji Europskog parlamenta, o UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama COP26 koja se održala u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenog, zastupnici su upozorili na ozbiljnost klimatskih promjerna, te izrazili zabrinutost kako nacionalne obveze preuzete sporazumom u Parizu 2015. godine neće biti dostatne te da će do 2100. godine dovesti do zagrijavanja znatno iznad tri stupnja, u usporedbi s predindustrijskim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:44