DUŽE OD JEDNE ZIME

Vladine mjere ne nude stvarno rješenje za pristup solarnoj energiji za kućanstva, ističu u Zelenoj energetskoj zadruzi uz nove prijedloge

Ilustracija

 Michaela Dusíková/Profimedia

Vladin paket mjera fiksirao je cijene električne energije do 31. ožujka 2023., a što dalje? Rješenje je u solarnoj elektrani, poručuju iz Zelene energetske zadruge (ZEZ).

- U Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ) pozdravljamo mjere za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, no istovremeno upozoravamo: mjere su ograničenog trajanja, ne adresiraju administrativne prepreke u realizaciji solarnih elektrana te isključuju mogućnost ulaganja u solarnu energiju za brojne građane koji ne žive u obiteljskim kućama, odnosno nemaju uvjete za ugradnju vlastite elektrane. Kao takve, ne nude stvarno rješenje za pristup solarnoj energiji za kućanstva, koja građane može štititi od promjena cijena i kriza puno duže od jedne zime - ističu u ZEZ-u.

Naglašavaju također kako je ulaganje u vlastitu solarnu elektranu bilo jedno od najboljih mogućih ulaganja današnjice i prije nego što je nastupila energetska kriza. S rastom cijena energenata, to ulaganje postalo je još isplativije, ali i potrebnije kako bi se kućanstva samostalnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora zaštitila od drastičnog povećanja cijene električne energije. To ulaganje vrijedno je i zato što je dugoročno - životni vijek jedne solarne elektrane iznosi oko 25 godina.

Ipak, brojna hrvatska kućanstva, kako pojašnjavaju, redovito nailaze na prepreke u realizaciji te ideje.

- Dok je jednima problem financiranje, drugi zapinju u administrativnom procesu. Za primjer, kroz jedan od nagradnih natječaja koje smo proveli, za pet kućanstava je osigurana potpuno besplatna realizacija solarne elektrane. Više od 12 mjeseci nakon ugradnje i brojnih urgiranja prema lokalnim ispostavama HEP-a, čak četiri od pet kućanstava i dalje čeka na priključenje na elektroenergetsku mrežu! Slučajevima poput ovog svjedočimo i u našoj Facebook grupi Solarni klub, koja okuplja gotovo 30.000 građana iz cijele Hrvatske zainteresiranih za korištenje solarne energije, od kojih mnogi na svakodnevnoj bazi iznose slična iskustva – upozoravaju u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Dodaju kako dio građana istovremeno nije u mogućnosti ugraditi vlastitu solarnu elektranu iz drugačijih razloga. Neki od njih žive u stambenim zgradama, neki jednostavno ne zadovoljavaju administrativno-tehničke uvjete za ugradnju. Oni su trenutno isključeni iz tranzicije na obnovljive izvore energije, a tako i prilike da se dugoročno zaštite od poskupljenja cijene električne energije.

- Smatramo da u zemlji s velikim solarnim potencijalom poput Hrvatske, a posebno u jeku energetske krize, svim građanima treba maksimalno olakšati ulaganje u solarnu energiju. Nastavno na najave mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, predlažemo da te mjere istovremeno slijede i dugoročnija rješenja – poručuju iz ZEZ-a predlažući sljedeće mjere:

A. FINANCIJSKE MJERE

Kontinuiran i dugoročno održiv pristup raznovrsnim prilikama za sufinanciranje troškova realizacije solarnih elektrana za kućanstvo:

- Preraspodjelom sredstava dostupnih kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) tako da se omogući cjelogodišnji, kontinuirani pristup sufinanciranju ugradnje solarnih elektrana za kućanstva;

- Uspostavljanjem financijske podrške za ulaganje u obliku povoljnijih “solarnih” kredita s niskom kamatnom stopom (1-2%);

- Uspostavom fonda za energetski siromašna kućanstva za ulaganje u solarnu energiju koji će pokrivati inicijalni trošak ulaganja.

B. PROCESNE MJERE

- Ishođenje potrebnih dozvola i priključenje solarnih elektrana na mrežu po prioritetnom postupku. Idealno u trajanju do 15 dana, a maksimalno u okviru zakonski definiranih rokova čije je probijanje u praksi sada već standard.

- Uvesti sustav praćenja i kontrole obračuna. Potrebno je osigurati da svi opskrbljivači prilikom obračuna električne energije za kućanstva kao korisnike postrojenja za samoopskrbu poštuju regulatorni okvir i obračunavaju naknadu za preuzete viškove u skladu s Člankom 51. Zakona o OIEiVuK.

- Izmjenom postojećeg zakonodavnog okvira građanima omogućiti ulaganje u solarne elektrane na javnim objektima poput škola, vrtića, bolnica, sportskih dvorana i dr.

- Poboljšati zakonodavni okvir koji se odnosi na Energetske zajednice građana i Zajednice obnovljivih izvora energije umanjenjem postojećih ograničenja, poput obaveze da se svi članovi nalaze u istom prostornom obuhvatu lokalne zajednice, da su svi spojeni na istu transformatorsku stanicu, da zajednica mora djelovati temeljem zakona kojim se uređuje financijsko poslovanje i računovodstvo neprofitnih organizacija i da mora prolaziti izuzetno zahtjevan proces registracije energetske djelatnosti, čak i za osnovno dijeljenje energije unutar energetske zajednice.

C. MJERE IZGRADNJE KAPACITETA

- Osigurati barem jedan obrazovni program za instalatere solarnih elektrana po županiji, da dugoročno budemo spremni odgovoriti na povećanje interesa za ulaganje u solarnu energiju.

- Osigurati sredstva iz dostupnih EU fondova za povećanje stručnih kapaciteta u jedinicama lokalne samouprave za informiranje građana na temu solarne energije i za osiguranje sufinanciranja troškova realizacije solarnih elektrana.

Na kraju, u ZEZ-u ističu kako Hrvatska treba više koristiti potencijal solarne energije koji joj je na raspolaganju za dugoročnu zaštitu svojih građana od promjena i kriza na tržištu električne energije.
- Ono je ujedno nužno za ograničavanje količine ugljika koja ubrzava globalno zagrijavanje i klimatsku krizu te zadržavanje porasta temperature do 1,5°C u skladu s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama. Te ambicije su dostižne, ali zahtijevaju sustavan, sveobuhvatan i održiv pristup koji uključuje građane i lokalne zajednice kao ravnopravne aktere u energetici – ističu u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:59