ECO AGRO

Sretna sam i ispunjena što sam u prilici da dam svoj doprinos boljitku života ove civilizacije, ističe inovatorica Inga Kovačić Sindik
Inga Kovačić Sindik
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Kreativnost je utkana u moj život a manifestira se kroz uočavanje svakodnevnih funkcionalnih problema koje čovjeku otežavaju život. Njihovim uočavanjem, pokreće se spontani proces stvaranja ideja kojima bi se ti problemi mogli smanjiti ili čak ukloniti. Ukoliko je to u području mojih stvaralačkih mogućnosti, krećem u realizaciji pri čemu nastaju inovacije, izumi ili proizvodi. To je sastavni dio mog života koji određuje mene i moje životne vrijednosti.

Kazala nam je to splitska inovatorica Inga Kovačić Sindik, direktorica i voditeljica razvoja u društvu “Kristalna ideja” nakon što je njezin proizvod “iTherapy” dobio još jedno značajno priznanje. Ovoga puta u izvedbi “iTherapy Eco” nagrađen je zlatnom medaljom na 12. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021. koji se u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Preloga održao od 2. do 4. srpnja 2021. godine u Gradu Prelogu.

- Vrijeme u kojem živimo je doslovno samo jedan trenutak, gotovo treptaj oka. Sve se događa velikom brzinom a promjene se odvijaju preko noći. I ovo uopće nije metafora nego ponekad i surova realnost. Svojim kreacijama koje su posvećene bitnim i pozitivnim tehnološkim promjenama, sretna sam i ispunjena što sam u prilici da dam svoj doprinos boljitku života ove civilizacije – ističe Inga Kovačić Sindik, koja je za “iTherapy” bila 2018. na međunarodnom sajmu inovacija u Njemačkoj proglašena i najboljom europskom inovatoricom.

Tehnologija zraka

U eri opasnosti od klimatskih promjena, zadnjih godina najviše se bavi tehnologijom zraka, iz čega je proizišao niz istraživanja i raznih ispitivanja, a kroz to je uslijedilo i desetak inovacija. Uvijek je zanima kako riješiti neki problem koji uoči, potom razvija ideje i mogući koncept, a kad se pokaže da bi to moglo funkcionirati uključuje politehnički tim. Različite struke uključene su u razvoj proizvoda na temelju njezinih inovacija, a svi članovi multidisciplinarnog tima su visoke stručne spreme i uglavnom su mladi ljudi.

Različiti modeli njezinog uređaja “iTherapy” bili su hit na mnogim svjetskim natjecanjima inovatora dobivši brojne nagrade zlatnog sjaja, a najnoviji pročišćivač i dizajner zraka Eco Agro je, kako pojašnjava, napredni inovativni ekološki sustav posebno skrojen u svrhu kontrole i upravljanja kvalitetom zraka u području agrikulture. Njime se uklanjaju agrikulturni rizici kod uzgajanja ili skladištenja voća i povrća.

- Sustav je dizajniran u svrhu brzog aktivnog djelovanja na redukciju mikotoksina, aflatoksina, plijesni, bakterija i virusa, smrada te organskih isparivih tvari. U 30 minuta ukloni i do 99 posto mikrobiološkog, organskog i aerosolnog onečišćenja. Uređaj proizvodi ekološku mikro klimu te snižava potrebu za primjenom kemijskih fungicida min. 30 posto – informira inovatorica.

11 tehnologija

Ova inovacija koristi 11 tehnologija koje su integrirane u 5 ključnih tehnoloških segmenata.

- Prvi segment je filtracijski za pročišćavanje od prašine i aerosola, više od 99 posto u prvih 30 min, drugi je sterilizacijski - putem UV lampe sa širokim spektrom rada uklanja najveći dio, 99 posto mikroorganizama u zraku, treći je napredna oksidacijska plazmena ćelija (AOP plazma cell) s hladnim katalizatorom koja proizvodi hidro-peroksid, super-oksidne iona i hidroksidne iona koji uništavaju mikotoksine, kvasce, plijesni, spore kao i druge onečistače u zraku i na površinama. Nakon oksidacije onečišćenih tvari, ovi oksidanti se vraćaju natrag u prostor u obliku kisika i vodika. Peti dio je napredni ventilni pogon koji potiče kontinuiranu cirkulaciju zraka te pridonosi cjelovitoj cirkulaciji zraka u agrikulturnom objektu, omogućavajući kontrolu i održavanje CO2 na odgovarajućoj razini – pojašnjava inovatorica.

Dodaje kako je metoda integrirana u ovaj uređaj inovativna na svim tehničko-tehnološkim razinama, nastala je temeljem dva patenta i jedne patentne prijave.

Također ističe kako uređaj pri skladištenju produžava vijek života zdravog voća i povrća za 50 posto i to ilustrira rezultatima ispitivanja koji su pokazali da bez sustava pročišćavanja voće preživi 5 dana dok sa pročišćavanjem 15 dana. Nadalje, snižava količinu onečišćenja voća i povrća plijesnima, gljivama, kvascima; snižava količinu mytotoxina (aflatoksina te sclerotinie).

Poticanje inovacija

Kad je riječ o poticanju inovacija, Inga Kovačić Sindik izdvaja kako je važno stvoriti uvjete za vrednovanje rada, poticati edukacije mladih uz promicanje važnosti napretka i cjeloživotnog obrazovanja, stvoriti institucionalne i financijske okvire radi lakšeg i bržeg pristupa sredstvima i potrebnim resursima za rast i razvoj društva. Također naglašava koliko je potrebno poticanje i širenje opće društvene pažnje prema naprednim ljudima, naprednoj ljudskoj misli, prema inovatorima i izumiteljima u svim područjima ljudskog djelovanja.

Da su inovacije sve važnije za rast i razvoj, svjesni su na mnogim razinama odlučivanja. Europska unija, primjerice, svojim politikama želi ojačati ulaganja u istraživanje i razvoj. Tako je Europski parlament krajem travnja 2021. donio ključni istraživački program Obzor Europa u kojem je naglasak na zdravlju, digitalizaciji i potpori za inovativne MSP-ove.

- Program Obzor Europa pripremit će EU za budućnost potporom zdravstvenim sustavima, dekarbonizaciji EU-a i inovacija u poslovanju. Poduprijet će i europske istraživače. Ambiciozno ulaganje u istraživanja i inovacije isplatit će se u suočavanju s budućim izazovima - izjavio je tom prigodom izvjestitelj za Uredbu o Obzoru Europa Dan Nica (S&D, Rumunjska).

Program Obzor Europa počiva na tri stupa, a cilj trećeg stupa „Inovativna Europa” je Europu učiniti predvodnicom u inovacijama koje stvaraju nova tržišta. Također cilj mu je i daljnjim jačanjem Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) poticati integraciju poslovanja, istraživanja, visokog obrazovanja i poduzetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:39