ŽIVOTNI CIKLUS

Nova pravila zadaju ambicioznije ciljeve vezane uz baterije i to one koji su u skladu s Europskim zelenim planom

Ilustracija

 Han Xu/Xinhua News/Profimedia

FEAD - European Waste Management Association svesrdno je pozdravila činjenicu da je Europski parlament usvojio nova pravila o baterijama koja će na bolji i zeleniji način upravljati životnim ciklusom tog vrlo važnog proizvoda, dakle od njegova dizajna do "smrti". Nova pravila baziraju se na izvješću Odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, a Europskoj uniji zadaju ambicioznije ciljeve vezane uz baterije i to one koji su u skladu s Europskim zelenim planom.

Ono što se FEAD-u posebno sviđa jesu nova pravila o obaveznim udjelima recikliranog materijala u proizvodnji novih baterija, i to litijuma, kobalta, nikla i olova. Smatraju da je taj tržišni signal, kako opisuju tu odluku, ključan za stvaranje snažne potražnje za recikliranim materijalima i za pokretanje masovnih investicija koje su potrebne u sektoru tehnologija i infrastrukture potrebne za recikliranje.

Korisnici tih recikliranih materijala u proizvodnom sektoru imat će velike koristi od takvih sigurnih, dugoročnih kapaciteta opskrbe te će se smanjiti ovisnost Europe o sirovinama iz trećih zemalja.

Uz sve to, veseli ih i to što je Europski parlament, usvajanjem spomenutih pravila, povećao kvote prikupljanja baterija u usporedbi s inicijalnim prijedlogom, ali i kraći rok za uspostavljanje metodologije za izračun i verifikaciju volumenta recikliranih materijala iz otpada. Ta medologija po novom će trebati biti uspostavljena do kraja 2023., a ne kraja 2025. godine kako se prvotno planiralo.

Nova pravila o baterijama usvojena su na posljednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Među ostalim, nova pravila, odnosno usvojena uredba u budućnosti će obvezati proizvođače da najkasnije do 2024. godine počnu proizvoditi baterije na način da ih i serviseri i sami potrošači mogu lako zamijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:19