ENERGETSKA NEOVISNOST

Novi propis osigurava brže povećanje europskih strateških rezervi plina kako bi se zajamčila sigurnost opskrbe

Europski parlament

 John Thys/AFP

Europski parlament odobrio je planove za povećanje rezervi plina prije zime. Kako su izvijestili, novi propis donesen zbog ruske invazije na Ukrajinu osigurava brže povećanje europskih strateških rezervi plina prije zime kako bi se zajamčila sigurnost opskrbe.

Novom uredbom, koju su ministri država članica već odobrili, propisana je obvezna minimalna razina plina u skladištima od 80 % do 1. studenoga 2022. Države članice i operatori skladišta trebali bi nastojati postići razinu od 85 %. Za naredne godine cilj je 90 %, kako bi se Europljani zaštitili od mogućih šokova u opskrbi. U tekstu je istaknuto i da države članice trebaju diversificirati opskrbu plinom i pojačati mjere za energetsku učinkovitost.

"Ova uredba je odgovor na trenutačnu situaciju. Gazprom se zalihama energenata koristi kao oružjem tako da nam je potreban obrambeni štit", rekao je Jerzy Buzek (EPP, Poljska), koji predvodi pregovarački tim Parlamenta. Ovom uredbom osigurat ćemo da "nitko tko energente koristi kao oružje nema odgovornost za naša skladišta. Također, možemo i službeno započeti sa zajedničkom nabavom prirodnog plina za EU", dodao je.

Prema novoj uredbi, skladišta plina postat će kritična infrastruktura. Svi operatori skladišta morat će proći obveznu certifikaciju kako bi se izbjegla opasnost od vanjskih utjecaja. Operatori koji ne dobiju certifikat morat će se odreći vlasništva ili kontrole nad europskim skladištima plina.

Komisija planira najkasnije u kolovozu 2022. objaviti smjernice za dobrovoljnu zajedničku nabavu plina za dvije države članice ili više njih.

"Države s velikim skladišnim kapacitetima bit će obvezne imati 35 % potrošnje u njima. Države koje nemaju velike kapacitete morat će zaključiti sporazume s drugim EU državama članicama da za njih skladište potrebne količine plina. To je mehanizam solidarnosti koji potiče ova uredba", rekao je izvjestitelj Cristian Buşoi (EPP, Rumunjska), predsjednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku.

Uredba je donesena u četvrtak s 490 glasova za, 47 protiv i 55 suzdržanih. Vijeće je treba službeno odobriti prije nego što bude objavljena u Službenom listu i stupi na snagu.

Inače, Komisija je donijela zakonodavni prijedlog 23. ožujka u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Parlament je 5. travnja pokrenuo hitni postupak i dva dana poslije podržao prijedlog. Na samitu u Versaillesu čelnici EU-a zatražili su mjere za povećanje energetske neovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:14