STRATEŠKI PROIZVOD

Odbor EP-a za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u četvrtak bi trebao usvojiti svoje stajalište o novim pravilima

Ilustracija

 Mark Williamson/Sciencephoto/Profimedia

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u četvrtak, 10. veljače trebao bi usvojiti svoje stajalište o predloženim pravilima za upravljanje cjelokupnim životnim ciklusom baterija, dakle od dizajna do kraja životnog vijeka.

Stajalište jasnije definira koje se baterije mogu nuditi na tržištu te uvodi minimalne zahtjeve vezane uz sadržaj recikliranog materijala u baterijama. Glasat će se i o amandmanima o kriterijima održivosti i sigurnosti (koji uključuju zahtjeve za sadržaj recikliranog materijala i za ugljični otisak), označavanju, dužnoj pažnji, gospodarenju otpadom...

U stajalištu, koje potpisuje izvjestiteljica Simona Bonafè (S&D), navodi se kako su baterije ključna tehnologija za europsku energetsku tranziciju. Ne samo da su integralni dio svakodnevice, nego su ključne i za održivu mobilnost i pohranjivanje obnovljive energije. Stoga, smatra Bonafè, treba poduzeti akciju oko svake točke njihova životnog ciklusa.

Komisija ovim predloženim pravilima, navodi se u stajalištu, po prvi puta pokušava uspostaviti holistički pristup baterijama kao strateškom proizvodu.

Primjerice, navodi se da bi se ukupna količina industrijskih baterija (uključujući one za e-bicikle i električna vozila) mogla popeti s trenutnih 0,7 milijuna tona na gotovo 4,4 milijuna tona u 2035. godini te da će većinu činiti upravo baterije za električna vozila (na koje će otpadati 87 posto tržišta).

Navedeno ukazuje i na nagli rast upotrebe strateških materijala kao što su litij, kobalt, nikal i magnezij. Upravo se u tom segmentu, smatra izvjestiteljica, a pogotovo s obzirom na činjenicu da se EU po pitanju tih materijala oslanja na uvoz, treba inzistirati na principima kružnog gospodarstva kao putu koji vodi prema održivu razvoju. Naime, Bonafè ističe kako bi nova pravila trebala pretpostavljati visoku razinu zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, ali i uspostaviti ključne standarde koji bi se primjenjivali u cijeloj industriji.

Posebno pozdravlja članak 39 koji po prvi puta uvodi obvezujuće mjere dužne pažnje, a ukazuje i na činjenicu da će učestalije korištenje baterija označiti i veće količine otpada. Prognozira se, naime, da će se broj litijskih baterija koje će se reciklirati povećati za 700 puta do 2040. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:48