EUROPSKI PARLAMENT

Parlament je spreman pregovarati s vladama država članica o finalnom obliku novih pravila koja će definirati životni ciklus baterija

Ilustracija

 Costfoto/ddp USA/Profimedia

Europski parlament spreman je pregovarati s vladama država članica EU o finalnom obliku novih pravila koja će definirati životni ciklus baterija, objavljeno je na stranicama tog tijela Europske unije.

Naime, tijekom prošlotjedne rasprave Europskog parlamenta zastupnici su istaknuli ključnu ulogu baterija u tranziciji prema kružnom i klimatski neutralnom gospodarstvu, ali i za kompetitivnost te stratešku autonomiju EU. Nacrt uredbe koja objedinjuje nova pravila usvojili su s 584 glasa za, 67 protiv i 40 suzdržanih.

U nacrtu predlažu strože zahtjeve vezane uz održivost, izvedbu i označavanje baterija, među ostalim uvođenje nove kategorije LMT baterija (LMT - light means of transport), a u koju se svrstavaju baterije koje se primjerice koriste u električnim biciklima. Isto tako, traže i deklaraciju o ugljičnom otisku. Do 2024. godine sve prijenosne baterije u uređajima, primjerice pametnim telefonima, ali i LMT baterije trebaju biti dizajnirane tako da ih potrošači mogu jednostavno i sigurno sami zamijeniti, zatražili su eurozastupnici.

Isto tako, industrija koja se bavi baterijama trebala bi se držati principa dužne pažnje i u potpunosti poštivati ljudska prava. Time zastupnici žele adresirati rizike koji se vežu uz nabavu, obradu i trgovinu sirovinama, a u nacrtu uredbe postavljaju i minimalne razine recikliranog kobalta, olova, litija i nikla koji bi se trebao koristiti u proizvodnji novih baterija te određuju ambicioznije ciljeve u kontekstu prikupljanja dotrajalih prijenosnih baterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:53