ZELENE INICIJATIVE

Vozačima će biti ponuđena opcija s najnižim emisijama ugljika nakon što program uzme u obzir čimbenike poput prometa i nagiba cesta
Ilustracija
 Alex Segre/Alamy/Alamy/Profimedia

Google Maps ponudit će vozačima rutu na kojoj će kreirati najniže moguće emisije ugljika za odabrano putovanje. Nova opcija dio je nove ekološke agende koje tvrtka želi što prije implementirati.

Vozačima će, naime ,biti ponuđena opcija s najnižim emisijama ugljika nakon što program uzme u obzir čimbenike poput gustoće prometa i nagiba cesta. Ova opcija u srijedu će se pojaviti u SAD-u, a tek sljedeće godine u Europi. Na rutama gdje je vrijeme putovanja približno isto, Google Maps predložiti će onu opciju s nižim emisijama ugljika.

Izvršni direktor Googlea, Sundar Pichai, rekao je da bi inicijativa mogla uštedjeti 1 milijun tona ugljičnog dioksida godišnje, što je ekvivalent 200.000 automobila manje na cestama.

Druge zelene inicijative koje je najavila ova tehnološka tvrtka uključuje stavljanje podataka o emisijama na svoju tražilicu avionskih karata, Google Flights. Korisnici diljem svijeta moći će tako od srijede vidjeti emisije ugljika po sjedalu za svaki let i dobiti prijedlog leta s nižim emisijama ugljika. Google je predstavio i opcije koje će biti vidljive prilikom kupovine proizvoda. Kada korisnici pretražuju uređaje, poput perilica posuđa ili grijača vode, prijedlozi na kartici za kupnju pomoći će kupcima da odaberu energetski održiviju opciju.

-Znamo koliko su hitna klimatska pitanja, znanstvenici nas stalno upozoravaju na to. Zbog toga smo odlučili staviti klimatski program u sam srž našeg rada. Ovim mehanizmom povezujemo zeleni plan, propise o klimi, inovacije i gospodarsku obnovu Europe. Cilj je proširiti područje primjene klimatskih propisa EU-a na sve dijelove gospodarstva kojih se to tiče. Prije se radilo o proizvodnji i ispuštanju emisija ugljika na europskom tlu, a ovim će mehanizmom naše klimatsko zakonodavstvo pokriti pitanje uvoza. Druga važna namjena je dekarbonizacija industrije, ali ne tako što ćemo izmjestiti dio naše proizvodnje- izjavio je prilkom donošenja zakona EU o pristojbi za ugljik na uvoz određene robe iz zemalja izvan Unije, francuski parlamentarni zastupnik Yannick Jadot (Renew Europe)z a ugljik na uvoz određene robe iz zemalja izvan Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:53