Stiže Apple TV+

Želite li odmah gledati sve hit-serije i filmove, morat ćete posegnuti dublje u džep

Proizvodnja originalnog sadržaja i njegov “streaming” postao je novi veliki biznis na svjetskom tržištu
Predstavljanje Apple TV-a
 Sean Gallup / Getty Images

Apple je konačno otkrio više detalja o svom streaming servisu Apple TV+ čijim lansiranjem najavljuje rat Netflixu i ostalim streaming servisima.

Njihov s radom počinje s prvim danom studenoga ove godine, i to paralelno u više od 150 zemalja svijeta, između ostalih i u Hrvatskoj. Apple TV+ će, kako su najavili, ponuditi “moćnu i inspirativnu” kolekciju originalnih showova, filmova i dokumentaraca, uključujući “The Morning Show” s Jennifer Aniston i Steveom Carellom, “Dickinson,” “See” s Jasonom Momoom, “For All Mankind” i “The Elephant Queen”.

Samo Apple

Usluga će biti dostupna na aplikaciji Apple TV, ali kako to s Appleom obično biva, samo na Appleovim proizvodima i pojedinim Samsung televizorima. Dakle, na iPhoneu, iPadu, Apple TV-u, Ipod touchu, kao i na kompjuterima Mac te na online-platformi tv.apple.com. Cijena? 4,99 dolara mjesečno s mogućnošću sedmodnevnog “free triala”.

Svi novi kupci Appleova hardvera dobit će prvu godinu dana ove usluge (dakle, vrijednost od 60 dolara) potpuno besplatno. Tu je i opcija “family sharinga”, u kojoj će do šest članova iste obitelji moći dijeliti pretplatu na Apple TV+, uz preporuke koje će za njih stvarati umjetna inteligencija.

Zack Van Amburg, šef Appleova Worldwide Videa, dodao je kako će novi servis nuditi unikatni sadržaj, svježu perspektivu, ali i snažne poruke, sve u vidu zabave, ali i povezivanja te inspiriranja kulturalnog dijaloga. Riječ je o platformi putem koje Apple želi ući u prilično bogato tržište kojim vlada Netflix. Procjena je da bi u sljedećih tri do pet godina mogao uhvatiti oko 100 milijuna pretplatnika.

Međutim, mnogi smatraju kako je lako moguće da je Apple zakasnio budući da Netflix već ima oko 139 milijuna pretplatnika u 190 zemalja svijeta (samo u zadnjem kvartalu 2018. dodao je novih devet milijuna).

Aduti za preotimanje

Amazon pak ima oko 100 milijuna korisnika Primea, od kojih se mnogi koriste i njihovim streaming servisom Prime Video, tu je i Disney sa svojom platformom, kao i WarnerMedia s HBO Now (kod nas je to HBO Go). Spomenimo i Hulu, koji je u Americi također dosta jak, a osim navedenih “streaming velikana”, postoji i obilje mikroplatformi na tržištu čije usluge također plaćaju mnogi korisnici.

Proizvodnja originalnog sadržaja i njegov “streaming” postao je novi veliki biznis na svjetskom tržištu i nije čudno da se Apple želi priključiti na taj vlak.

Ipak, oni oduvijek trguju preko svojih platformi tuđim sadržajem (Apple Music, App Store, iCloud i Apple Pay lani su im donijeli više od 37 milijardi dolara), pa će biti zanimljivo vidjeti kako kreiraju svoj.

U toj igri nisu bez aduta, jer imaju veliku bazu korisnika, koji lako mogu instalirati novu uslugu na svojih 1,4 milijarde svojih uređaja. Prvi im je korak u borbi s ostalima na tržištu, izgleda, besplatna instalacija Apple+ TV-a za sve nove kupce Appleovih proizvoda.

Drugi će korak biti doista proizvoditi unikatan sadržaj kakav najavljuju. Zasad su najavili nekoliko serija s poznatim glumcima, koje će tržište ocijeniti nakon 1. studenoga ove godine.

Ivan Šimić, Netokracija: Budućnost je jasna, svi servisi u paketu s jednom cijenom

Kako će Apple TV+ promijeniti odnos snaga na tržištu (Netflix, HBO, Amazon Prime...)?

Šimić: Apple TV+ za cilj ima ponuditi valjanu alternativu ostalim streaming servisima u ponudi. Jasno, Netflix, Hulu i drugi imaju dosta prednosti, ali Apple se oslanja na svoj vrlo dobro razrađen hardverski ekosustav da ponudi bolje korisničko iskustvo, kao što smo od njih naviknuli. Vjerujem da će dosta korisnika probati ovo, pa makar zbog male cijene (5 dolara), ili će gledati jer će dobiti besplatno uz nove Appleove mobitele. Sve u svemu, mislim da bi, ako bude dovoljno dobrih serija i filmova, ovo moglo promijeniti odnose na tržištu.

Kakva će s vremenom postati reakcija korisnika na toliko streaming servisa? Kako će sve to plaćati, koji će biti odlučujući faktori da se netko odluči za jednu ili dvije od brojnih opcija?

Šimić: Da, to je nešto što nas sve muči. Velik broj streaming servisa znači i manje korisnika u prosjeku po jednom. Vjerujem da Apple tu želi jako niskom cijenom dati “ponudu koja se ne odbija”, ali što se tiče same publike, vjerujem da će se raditi o tome da će ljudi gasiti i paliti pretplate kako koja dobra serija ili film dođe, znam da bih ja tako najradije radio. Nije idealno, ali ne vidim neki drugi način da se tome doskoči, osim nekog sustava koji bi okrupnio sve streaming servise pod jednom pretplatom, a to je opet teško moguće.

Je li budućnost u bundleu, odnosno tome da operateri nude paket streaming servisa za jednu cijenu, kao što se danas, recimo, radi sa sportskim paketima? Kako to da takvo što već ne postoji?

Šimić: Odlično pitanje! Operateri bi to sigurno nudili kada bi mogli, to se ne brinem. THT nudi danas Pickbox i HBO GO koji ne troše promet, pa vjerujem da je samo pitanje vremena da shvate kako to mogu raditi i s Netflixom i Huluom. Ovdje se možda radi o nešto drugačijem pristupu jer ovo nisu programi na televiziji kao oni u paketu nego posebne aplikacije, ali uopće ne sumnjam da neće postojati neki način da se u budućnosti “grupiraju” ovi servisi i tako potrudi lakše doći do korisnika. Sada, iskreno, pojma nemam kako bi to izgledalo, ali vjerujem da netko negdje sigurno radi na tome.

Cijene streaming servisa

Amazon Prime

- 797 kuna godišnje članstvo, standardno

- 395 kuna godišnje, studentska tarifa

- 87 kuna ako se plaća mjesečno

- 44 kune mjesečni je iznos za studente

Netflix

- 58 kuna mjesečno je cijena osnovnog paketa

- 87 kuna mjesečno je HD paket, ujedno najpopularniji paket

- 107 kuna mjesečno je UHD Premium paket

HBO

- 100 kuna mjesečno stoji ako se pretplatite putem aplikacije na svojim uređajima ili paket kupite kao dodatak

- s druge usluge poput HULU HBO GO direktno je dostupan jedan mjesec besplatno, a dalje po 37 kn, ili je dostupan, praktički besplatno, uz pretplatu na HBO kod vašeg pružatelja usluge

Apple TV +

- 33 kune mjesečno, ali samo za aplikaciju Apple TV i samo na Appleovim proizvodima, dakle na iPhoneu, iPadu, Apple TV-u, Ipod touchu, kao i na kompjuterima Mac te na online-platformi tv.apple.com

Disney Plus

(lansiranje 12. studenoga)

- 47 kuna mjesečna pretplata

- imaju ekskluzivna prava na sve franšize Star Wars i Marvel

- i lansiraju sedam novih serija vezanih uz najveće franšize

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:58