Konferencija Dobra energija

Zelena energija mora biti pristupačna svima, kao temeljno pravo, a ne luksuz za bogate

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.5.2018. u 14:38

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.5.2018. u 14:38

Zelena energetska zadruga

Dirk Vansitijan

"Dobra energija je obnovljiva energija jer ne troši Zemljine resurse, ne zagađuje okoliš i ne stavlja teret na buduće generacije. To je energija koja je pristupačna svima, kao temeljno pravo, a ne luksuz za bogate", istaknuo je Dirk Vansitijan, predsjednik Europskog udruženja energetskih zadruge (Rescoop.eu), koje okuplja 1300 energetskih zadruga Europe, na međunarodnoj konferenciji Dobra energija na otoku Visu koja se održala od 02.-05. svibnja 2018. u organizaciji Zelene energetske zadruge.

Škotska je jedna od država Europe koja predvodi u polju građanske energije, ima više od 500MW instaliranih obnovljivih izvora energije koji su u rukama građana.

 

Zelena energetska zadruga

"Energetske zadruge u Škotskoj imaju dobre odnose i komunikaciju s lokalnom samoupravom i to je razlog uspjeha", naglasio je Paul Phare, stručnjak iz Energy4All, govoreći o tome kako do više energije u rukama građana.

Ključna je suradnja s građanima i općinama, smatra Melani Furlan iz Zelene energetske zadruge, djelovanje na lokalnoj razini  pokretanje građanske energije u Hrvatskoj i regiji.

"Pokretanjem i realizacijom dobrih novih lokalnih inicijativa imamo priliku oblikovati definiciju građanske energije i oblikovati modele koji su primjenjivi u lokalnom kontekstu i za potrebe lokalne zajednice", naglasila je Furlan.

Otok Vis je u zadnja tri dana okupio više od 30 međunarodnih i domaćih organizacija iz područja energetskih zadruga, dobre ekonomije, zaštita okoliša, energetske učinkovitosti, više od 100 sudionika, stručnjaka, praktičara, aktivista te ugostila sudionike iz Škotske, Belgije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Slovenije, Francuske, Grčke.