Greater Bay Area

Zbog 'Silicijske doline istoka' Kina ukida autonomiju Hong Konga i Macaua?

Ambiciozni razvojni plan goleme IT meke sada je veliki korak bliže realizaciji
Kina otkrila razvojni plan za Guangdong-Hong Kong-Macao "Greater Bay Area"
 Profimedia, Eyevine

Projekt najvećeg svjetskog tehnološkog megalopolisa na južnoj obali Kine u ponedjeljak je dobio svoje službene nacrte, piše Bloomberg.Ambiciozni razvojni plan “istočne IT meke”, tzv. Greater Bay Area još 2017. godine, predstavio je Xi Jinping, kineski predsjednik, ali sada je ideja povezivanja kineskih gradova na južnoj obali - Hong Konga, Macaua, Shenzhena i Guangzhoua - veliki korak bliže realizaciji.

Bila bi to kopija kalifornijske Silicijske doline, kažu, koja bi potaknula ekonomiju vrijednu bilijune dolara. Trošak cijelog pothvata teško je i procijeniti, ali, kako piše Bloomberg, dugoročna je to vizija izgradnje koja bi trebala trajati do 2035. godine. Ne znači to, ipak, da u infrastrukturu već nisu utrošene milijarde.

Tako su lani, primjerice, otvorili najduži most na svijetu, dugačak 55 kilometara i vrijedan 15 milijardi dolara, koji povezuje Hong Kong, Macao i Zhuhai.

Najduži most na svijetu koji povezuje Hong Kong, Macao i Zhuhai

Međutim, na taj megalomanski projekt kineske vlade zasad ne “trzaju” kineski tehnološki divovi, smješteni u Shenzhen na granici s Hong Kongom. U svojim dugoročnim poslovnim planovima na to se ne osvrće popularni i danas kontroverzni Huawei, ali ni Tencent Holdings, inače najvrednija kineska kompanija koja svoje prste (vlasničke udjele) ima u gaming industriji, produkcijskim kućama, društvenim mrežama, bankarskom sektoru.

- Naš je Greater Bay Area poseban, mi imamo jednu zemlju s dva sustava. Imamo više od 100 godina segregacije i tek sada se povezujemo, kazao je Pony Ma, suosnivač Tencenta.

Naime, Kina je još uvijek “jedna zemlja s dva sustava”, pa jedno od vodećih svjetskih međunarodnih financijskih središta Hong Kong i svjetska prijestolnica kocke Macau imaju svoj politički, društveni i ekonomski sistem, a iz planova za Greater Bay Area izostavljena su ključna pitanja koja bi se točno carinska, porezna i pravna politika tamo primjenjivala. Opravdano stoga kineske megakorporacije pokazuju skepsu, a u Hong Kongu i Macaou se pitaju hoće li taj projekt dovesti do daljnjeg kompliciranja pravnog okvira koji im, zasad barem, jamči pravnu, monetarnu i političku autonomiju u odnosu na komunističku Kinu.

- Nejasnoće iz Poglavlja 11 govore nam da će se službena Kina mučiti s ostvarenjem svih potrebnih reformi. S jedne strane, treba unaprijediti tu regionalnu povezanost, a s druge, zadovoljiti sve zahtjeve Guangdonga, Hong Konga i Macaoa. To je ključan izazov, komentirao je Yue Su, ekonomist iz analitičke tvrtke Economist Intelligence Unit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:04