Tehnološki hladni rat

Zašto Amerika i njezini savjetnici toliko strahuju od mreže kineskog giganta Huaweija?

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.12.2018. u 15:39

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.12.2018. u 15:39

People walk past a sign board of Huawei at CES (Consumer Electronics Show) Asia 2016 in Shanghai, China May 12, 2016. REUTERS/Aly Song - D1AETDPSNZAB
Aly Song / REUTERS

Huaweijev dućan, ilustracija

Meng Wanzhou, financijska direktorica i kći osnivača kineske kompanije Huawei, u utorak je u Kanadi puštena na uvjetnu slobodu. No, diplomatska bomba, detonirana njezinim uhićenjem zbog navodnog kršenja američkih sankcija Iranu prije više godina, označava, vjeruju mnogi, početak tehnološkog hladnog rata u svijetu.

U središtu je američka zabrinutost zbog sve većeg kineskog širenja na području napredne tehnologije, od poluvodiča do umjetne inteligencije. U slučaju Huaweija, najviše pažnje i pitanja izaziva peta generacija superbrzog mobilnog interneta (5G).

Naime, prelazak na 5G mrežu od telekomunikacijskih će kompanija diljem svijeta zahtijevati velika financijska ulaganja zbog potrebe za ugradnjom nove opreme. Huawei, uz švedsku tvrtku Ericsson i finsku Nokiju, jedan je od glavnih pretendenata za posao opskrbljivača novom opremom. A to čini Amerikance nervoznima. Ne bez razloga.

Obavještajci

Naime, smatra se da Huawei suviše blisko surađuje s kineskom vladom. Riječ o kompaniji-lideru vladine strategije brendiranja Kine kao proizvođača visokokvalitetne robe.

Ren Zhengfei, osnivač tvrtke i otac uhićene Meng, bio je član Narodne oslobodilačke vojske Kine. Zapadni obavještajci javno su više puta izrazili sumnje da bi se Huaweijeva oprema, ugrađena u sustave diljem svijeta, mogla koristiti za krađu osjetljivih podataka. Oprema bi, vjeruje se, mogla doći s “tajnim kanalom” koji bi državni hakeri mogli koristiti za prisluškivanje, pa čak i za blokiranje komunikacija drugih zemalja u slučaju političke krize.

Ova je kompanija oduvijek negirala neprilične veze s vladom. Istina je da stručnjaci u Huaweijevim proizvodima još nikad nisu pronašli dokaze za postojanje “pozadinskih kanala” koji bi omogućili vladi pristup tuđim mrežama. Ali strah u obavještajnoj zajednici je očito i te kako prisutan. Mnogi se pitaju koliko je izgledno da kineska vlada odoli takvoj mogućnosti u slučaju neke ozbiljne međunarodne krize. Takva mogućnost donosi golemu prednost kineskim vlastima u geopolitičkim previranjima.

Osim toga, ni američka vlada nije se pokazala karakterom kada je riječ o ugradnji “virusa” u opremu koju su proizvele američke tehnološke kompanije pa zašto bi netko pretpostavio da kineski obavještajci ne razmatraju sve mogućnosti koje bi Huaweijev pristup 5G mrežama donio Kini. Oprez se čini opravdanim.

Naime, nadolazeća tranzicija na 5G mrežu otvara mnoge fantastične nove mogućnosti, ali donosi i ozbiljne sigurnosne probleme. Putem te mreže podaci će se prenositi ubrzano i u sve većim količinama. 5G trebao bi biti podloga za IT tehnologiju u kojoj će brojni uređaji - od samovozećih automobila do robota i dječjih igračaka - biti povezani međusobno i na vanjsku mrežu. To bi trebalo dovesti do četvrte industrijske revolucije u kojoj će najveća promjena u poslovanju biti stupanj “informiranosti” sustava i automatsko donošenje odluka. Svijet će biti povezaniji nego ikad, a što ta povezanost bude veća, to su veći i rizici bude li kineska tvrtka za glavnom upravljačkom konzolom infrastrukture.

Infrastruktura

Kako ističe i MIT Technology Review, časopis koji izdaje prestižno američko sveučilište, putem bežičnih mreža kontroliraju se sustavi električne opskrbe, burze, prometa i ostala infrastruktura od presudnog značaja za svaku zemlju.

Što bi se dogodilo da kineska vojska ili obavještajna služba iskoriste tu opremu i ugrade pozadinske kanale za njihovo kontroliranje?

Sjedinjene Države već neko vrijeme pokušavaju blokirati uvođenje kineske opreme u američke sustave. I druge zemlje imale su slične dvojbe.

Velika Britanija od 2010. godine ima poseban program za provjeru Huaweijeve opreme prije nego što se aktivira u zemlji. No, ove je godine objavila kako samo donekle može potvrditi da Huawei ne predstavlja sigurnosnu prijetnju za zemlju.

Naime, prema pisanju nekih medija, utvrđeno je da se Huaweijevi kompjutorski kodovi ne ponašaju isto tijekom testiranja i tijekom realnog rada.

Osim kineske kontrole 5G, strane vlade boje se i da bi kompanija, koja je jedan od najvećih proizvođača mobitela na svijetu, za špijunažu mogla koristiti i smartphone.

Američko Ministarstvo obrane iz tog je razloga u svibnju ove godine zabranilo prodaju uređaja kineskih kompanija Huawei i ZTE u američkim vojnim bazama. Američke vojne vlasti ne žele da kineski izvori imaju mogućnost dolaženja do lokacija američkog vojnog osoblja.

Subvencije

Kada je riječ o 5G mreži, Australija i Novi Zeland nedavno su zabranili korištenje uređaja Huawei u svojoj novoj 5G infrastrukturi. Početkom ovog mjeseca objavljeno je da će Japan zabraniti svojim telekomunikacijskim kompanijama da kupuju opremu od Huaweija i ZTE-a. Slično se čuje i iz Britanije i Kanade. Venture Beat piše kako bi SAD mogao ponuditi novčane subvencije zemljama koje se priključe bojkotu. Njemačka i Francuska zasad kažu da je Huawei kod njih dobrodošao.