Nova raketa Elona Muska

Zaglušujuća buka i pucanje prozorskih stakala obilježili prvo paljenje motora nove rakete

Prototip Starhoppera u srijedu je uz gromoglasnu buku testirao svoj motor Raptor
 Facebook/Profimedia

Zaglušujuća eksplozija označila je prvo testno paljenje motora rakete Starhopper, kompanije SpaceX ekscentričnog milijardera Elona Muska, donosi Business Insider.

Starhopper je 18 metara visoka raketa izrađena od nehrđajućeg čelika, a služi kao osnovni prototip znatno većoj raketi Starship. Potonja bi, naime, po završetku koji se očekuje početkom 2020-ih godina, mogla biti visoka skoro 122 metra, a trebala bi moći na površinu Marsa spustiti svemirski brod dugačak 60ak metara.

Prototip Starhoppera u srijedu je uz gromoglasnu buku testirao svoj motor Raptor, a iako je probno paljenje trajalo samo jednu sekundu, to je bilo dovoljno da stanovnicima u krugu nekoliko kilometara od točke testiranja popucaju stakla na prozorima.

- Kuhala sam kelj, a onda je moja kuća počela treštati. Bilo je kao da nekoliko mlažnjaka polijeće iz mog dnevnog boravka - rekla je za Business Insider Maria Pointer koja sa suprugom živi oko tri kilometra od lansirne rampe na otoku Brazos na samom jugu Teksasa.

- Bio je ovo pravi Raptor u svojoj punoj snazi. To je prava stvar - dodala je istaknuvši i da su i dosadašnja testiranja SpaceX-a bila bučna, no nijedno se ne može mjeriti s prvim paljenjem motora u srijedu.

Iz sigurnosnih razloga, naime riječ je o eksperimentalnom vozilu koje bi moglo eksplodirati, cesta koja vodi do rampe bila je zatvorena, a samo je lokalno stanovništvo moglo prići na udaljenost manju od 24 kilometra, dok baš nitko nije mogao prijeći preko kontrolne točke udaljene 2,4 kilometra od lansirne rampe.

Iako je dogovor s vlastima, sklopljen kada je SpaceX dobio zemljište na raspolaganje 2014. godine, bio da će se cesta zatvarati otprilike jednom mjesečno, Pointer je izjavila kako se cesta posljednjih tjedan dana zatvarala svakog dana. Ipak, nije uznemirena, unatoč pojačanom osiguranju i buci zabavno je, kaže Pointer, čuti i vidjeti kako se stvara povijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:29